Carl Jan testar nya spriten: ”Bränner till”

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2014-05-04

Carl Jan Granqvist har druckit absint för första gången i Sverige.

Han minns 1968 i Paris när anissmaken växer i munnen.

– För mig är det definitivt en sommardryck, säger han.

Det iskalla vattnet som absinten späs ut med kan droppas genom en sockerbit på en perforerad sked.

– Jag har aldrig druckit med socker, det smakar väldigt annorlunda utan, säger Carl Jan Granqvist, krögare och professor i matkonst.

När absinten blandas med vatten blir vätskan mjölkfärgad.

– Synintrycket är väldigt roligt eftersom det är en förvandling. Sedan är det en elegant kulör av späd grönska redan från början, säger Carl Jan Granqvist.

"En angenäm sötma"

Först drar han in den kryddiga doften.

– Doften är rik, av anis naturligtvis men också av lakrits. Munhåleupplevelsen är viskös, lite oljig. En angenäm sötma på tungspetsen och det bränner till när man känner det peppriga.

– Den lägger sig mycket på tungan, den är verkligen vidhäftande. En fin eftersmak, anisen kommer fram mycket och växer, säger Carl Jan Granqvist.

Kan drickas utan socker

Att hälla vattnet genom en sockerbit är inte nödvändigt. Drycken upplevs starkare och mer besk utan det.

Det mest omdiskuterade kring absint lär vara om drycken kan påverka psyket genom ämnet tujon. Men det handlar inte om sådana mängder att det kan ge de biverkningarna, visar forskning som tas upp i tidningen Allt om mat.

– I Tjeckien kan man välja vilken grad man vill ha på krogen, säger Carl Jan Granqvist om tujonet.

Blir inte stort i Sverige

Och det är i huvudstaden Prag som han har druckit sin absint på senare år. Där tas han tillbaka i minnet till Paris.

– Jag har aldrig druckit absint i Sverige, säger han.

Någon stor hit kommer drycken heller inte att bli här, tror Carl Jan Granqvist, om ingen tar på sig ett ambassadörskap för den.

– Jag tycker att det är väldigt kul att den är gjord i Sverige, säger han.

Andra starka drycker

67,5 procent alkohol innehåller den starkaste ölen, Snake venom. Skotska bryggeriet Brewmeister som ligger bakom den hade även det tidigare rekordet på 65 procent med Armageddon. Alkoholhalten i den sistnämnda har ifrågasatts på bloggar.

– Några sa till och med att de inte trodde att den innehöll 65 procent, så den här gången tänkte vi köra fullt ut. Vi var för snälla förra gången, säger Lewis Shand, en av de som driver bryggeriet, till Daily Record.

Till förra julen dök en alkoholstark svensk öl upp – gjord på pepparkakor. Med 19 procent alkohol knep den förstaplatsen i styrka bland svenska ölsorter.

I samma liga som absint – när det gäller styrkan – spelar strårommen. Den finns med olika alkoholhalter upp till 80 procent.

Följ ämnen i artikeln