Sexdömd läkare fick tillbaka legitimationen

Uppdaterad 2014-11-25 | Publicerad 2014-11-24

Nu överklagar IVO beslutet

Överläkaren utsatte sin 21-åriga kvinnliga patient för sexuella övergrepp.

Han dömdes till fängelse - men fick tillbaka sin läkarlegitimation i november.

Nu har IVO överklagat beslutet.

Det var för två år sedan - i oktober 2012 - som den i dag 55-årige läkaren dömdes till fängelse i fyra månader för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Han var överläkare i psykiatri vid ett lasarett i Mellansverige. 2010 tog han emot den 21-åriga kvinnliga patienten med ätstörningar.

Enligt tingsrättens dom missbrukade överläkaren allvarligt hennes beroendeställning som patient. Han utsatte hennes personliga och sexuella integritet för mycket allvarliga kränkningar. Han hade berört hennes mest intima delar när hon befann sig i en mycket utsatt och sårbar situation som hjälpsökande patient.

Överläkaren dömdes till fyra månaders fängelse samt skadestånd på 30 000 kronor. Svea Hovrätt kortade påföljden till fängelse i tre månader.

I juni 2014 beslutade HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, att dra in läkarens legitimation. Han överklagade dock beslutet till Förvaltningsrätten och återfick legitimationen den 4 november.

Nu har i sin tur IVO - Inspektionen för vård och omsorg - överklagat till Kammarrätten i Stockholm och begärt att överläkarens legitimation återkallas omgående.

Aftonbladet berättade om den överläkaren i en omfattande artikelserie i mars 2013. Då granskade vi Sveriges 33 värsta läkare som blivit anmälda till Hälso- och sjukvårdens ansvarnämnd 2011-2012 , flera av dem dömda för brott.

Överläkaren var en av dessa 33 läkare. Just det året då han dömdes 2012 var sexualbrotten bland läkare ovanligt många, enligt HSAN.

Bland de dömda läkarna fanns de som hade utsatt sina patienter för sexuella övergrepp med våldtäkt som grövst. Andra hade agerat grova knarklangare till sina patienter.

Vår granskning visade att det kunde dröja lång tid innan legitimationen drogs in för dessa dömda läkare.