Jan Eliasson om ebolans spridning: "Det är en väldigt krisartad situation"

Publicerad 2014-09-23

NEW YORK. Om inte spridningen av ebola i Västafrika stoppas kan så många som 60 000 ha smittats vid årsskiftet, visar nya prognoser.

Frågan om hur den katastrofala utvecklingen ska motas tillbaka är en av de mest omdiskuterade när FN:s generalförsamling möts denna vecka.

– Det är en kamp mot klockan, för sjukdomen är svår att begränsa och bekämpa, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Jan Eliasson.

När FN:s generalförsamling i veckan samlas i organisationens högkvarter i New York står kampen mot ebolans spridning i Västafrika högt på agendan. Hittills har nästan 2 800 människor avlidit till följd av ebola, men så många som 5 000 fall har redan rapporterats i framför allt Liberia, Sierra Leone och Guinea. Sedan en månad tillbaka bistår FN med läkarteam och evakueringsmöjligheter på plats.

Men prognoserna visar att situationen kan förvärras - och det snabbt. Amerikanska National Public Radio rapporterar att om bara en månad kan fallen vara 10 000-25 000. Om den explosionsartade utvecklingen fortsätter är bedömarna rädda för att så många som 60 000 kan ha infekterats vid årskiftet.

"Smittsam och dödlig"

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson säger till Aftonbladet att situationen är oerhört allvarlig.

– Sjukdomen är så smittsam och så dödlig. Den har brutit ut i några av de fattigaste länderna i världen som redan tidigare hade en svag hälsosektor och infrastruktur. När sjukvården bryter samman får det effekter inte bara på ebolan utan även på andra sjukdomar, säger han.

Han menar att ebolan skrämmer människor med andra sjukdomar från att söka vård.

– Det är många människor som dör i malaria, tuberkulos och andra sjukdomar som annars blivit behandlade på sjukhus. Det är en väldigt krisartad situation, säger han.

Utvecklingen har tvingat FN att lansera en rejäl motoffensiv mot spridningen. Den antogs redan i torsdags av säkerhetsrådet och generalförsamlingen följde efter på fredagen.

– FN har aldrig satt upp en sådan organisation som vi gjort nu för att försöka bemöta detta. Vi har upprättat en särskild mission som omfattar organisationens hela system.

Här ska frågor som rör hälsa, humanitärt bistånd, utveckling och säkerhetsfrågor behandlas. – Sedan ska vi bjuda in medlemstaterna att bidra genom denna mission till länderna på plats. Det blir en samverkan mellan medlemsstater och FN som är tätare och djupare än innan, säger Jan Eliasson.

Kamp mot klockan

Han säger att det är glädjande att operationen är igång, men menar samtidigt att det är "sent på dagen".

– Så vanligt förstår man att ju tidigare man agerar desto bättre. Det är glädjande att det strömmar in erbjudanden från medlemsländer om att bidra, men det är bråttom. Det är en kamp mot klockan, för sjukdomen är svår att begränsa och bekämpa i den miljö vi har i Liberia och Sierra Leone.

Under veckan kommer FN:s generalsekreterare Ban-Ki moon att lyfta frågan. Dessutom ska ett särskilt möte hållas där presidenterna från de drabbade länderna deltar via videolänk. Där ska de få berätta om vilket stöd de efterfrågar från de länder som vill hjälpa till.