Här är godiset som EU kan förbjuda

Publicerad 2013-08-29

”Förstår att många kan tycka att det är löjligt”

EU vill förbjuda godis som liknar tobak.

Snart kan lakritspipan och chokladcigaretterna ryka från godishyllan.

EU vill nämligen förbjuda godis som liknar tobak.

– Jag säger inte att alla barn som äter chokladcigaretter kommer börja röka, men kan vi rädda tusen av dem från att börja röka så har vi räddat dem från cancer. Och då är det värt det, säger Carl Schlyter (MP).

För tio år sedan tog Europaparlamentet fram ett förslag om att förbjuda godis och leksaker som liknar tobaksvaror.

Men bland EU-länderna har det inte hänt så mycket – och i september tas förslaget upp på nytt.

– Förslaget är att förbjuda tobaksimitationsprodukter som kan locka barn att tycka att rökning är normalt, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

”Imiterar vuxna”

I riskzonen bland godis som liknar tobak ligger bland annat chokladcigaretten och lakritspipan, men Carl Schlyter menar att lakritspipan är egentligen ett dåligt exempel.

– Den är ju inte så jättelik en riktig pipa. När man gör en lagstiftning är man inte så precis, utan det blir i så fall antagligen Livsmedelsverket som får tolka om lakritspipan är lik en riktig pipa.

Däremot är chokladcigaretten ett mer konkret exempel på godis som är i farozonen.

Anledningen till förslaget är att man vill undvika att barn ska associera rökning med någonting ”trevligt och positivt”.

– Mer än hälften som röker börjar innan de är 18 år. Bolagen fångar upp dem när de är för unga för att förstå. Barn älskar att imitera vuxna och härma det vi vuxna gör. Och att då normalisera att barn härmar vuxnas beteende med rökning tycker jag inte att man ska förstärka, säger Carl Schlyter.

Han förstår att många kanske tycker att det är löjligt att förbjuda godiset.

– Men att normalisera rökning och låta bolagen exponera sina produkter och beteenden så att barnen känner sig mindre främmande när de sedan börjar röka är ännu löjligare. Jag säger inte att alla barn som äter chokladcigaretter kommer börja röka, men kan vi rädda tusen av dem från att börja så har vi räddat dem från cancer. Och då är det värt det.

”Gått för långt”

Marit Paulsen (FP), vice ordförande i jordbruksutskottet, tycker att förslaget är ”larvigt”.

– Vi hade samma typ av förslag för tio år sedan i första tobaksdirektivet och då var det en väldigt het diskussion. Jag tycker det är att gå lite för långt. Att börja röka har inte så förbannat mycket med lakritspipor att göra, säger Marit Paulsen till Europaportalen.

Förslaget kommer tas upp i Europaparlamentet i september.