Forskare samarbetar i infekterat kostkrig

avTT

Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Kanske är det bäst att hålla sig till tallriksmodellen, trots allt. Arkivbild.

Vit flagg i kostkriget råder. Detta sedan fyra olika kostforskare som tidigare förespråkat olika dieter har samarbetat i en vetenskaplig rapport och kommit fram till en rad gemensamma slutsatser, rapporterar SVT Vetenskap.

Fördelningen mellan fett och kolhydrater på tallriken spelar ingen roll, däremot ger näringsrik mat hälsoeffekter, är forskarnas slutsatser som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Samtliga är överens om att det bästa sättet för att nå en hälsosam vikt och minska risken för sjukdomar är att minska intaget av socker, mättat fett och processade kolhydrater. Lika överens är de om att omättade fetter, fullkorn och stärkelsefattiga grönsaker är bra för kroppen.

Däremot tvistar de fortsatt om huruvida fett eller kolhydrater kan påverka kroppsvikten olika även om de ger samma kalorimässiga intag.

– De enas inte om någonting gällande de mer extrema dieterna, det är ett område där det verkligen behövs mer forskning, säger Emily Sonestedt, docent i nutritionsepidemiologi och forskare i kost och hälsa vid Lunds universitet, till SVT.