Konflikt i centrum när Löfven mötte Zelenskyj

Filip Norman/TT

Publicerad 2019-12-04

Konflikten i Ukraina stod i centrum när statsminister Stefan Löfven (S) träffade president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Mötet skuggas av riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump, där ett samtal med Zelenskyj spelar en central roll.

– Vi har mer prioriterade problem att hantera, säger presidenten till TT om utredningen.

Följ ämnen
Ukraina

Löfvens besök i Ukrainas huvudstad sker en knapp vecka innan Rysslands president Vladimir Putin och Zelenskyj möts i Paris för fredssamtal om östra Ukraina, där ryskstödda separatister sedan 2014 strider mot ukrainska regeringssoldater. Och konflikten tog stort utrymme under samtalen, som även omfattade handel och miljöfrågor.

– Kriget skulle upphöra om båda sidor, såsom vi, verkligen vill det, säger Zelenskyj vid en gemensam presskonferens i Marinskijpalatset strax intill parlamentsbyggnaden.

Tanken är att val ska genomföras i de regioner som kontrolleras av de ryskstödda separatisterna och att områdena sedan åter ska inkluderas i resten av Ukraina. Formerna för valet är dock ännu inte klara. Planen har mötts av skarpa protester från aktivister som anser att det är att kapitulera för Moskva.

– Det är väldigt viktigt att alla kan delta i valet i enlighet med ukrainsk lag. Inte bara observatörer utan även journalister ska kunna närvara, säger Zelenskyj som uttrycker hopp inför samtalen med Putin.

"Upp till Ryssland"

Stefan Löfven uttrycker sin fulla solidaritet för Ukraina i konflikten.

– Sverige står starkt i stödet för Ukrainas suveränitet, oberoende och territoriella integritet. Vi fördömer den ryska aggressionen, säger han och tillägger att det handlar om ett hot som inte är geografiskt avgränsat till Ukraina.

– Vårt stöd handlar också om att upprätthålla den europeiska säkerheten, skyddet av alla europeiska länder.

Löfven poängterar att Ukraina visat sig redo att kompromissa för att nå fred och att det nu är upp till Ryssland att visa var man står.

Enligt Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI sätter en fredsuppgörelse dock inte stopp för Rysslands inflytande i Ukraina.

– Ryssland kommer inte sluta stödja separatisterna. Tvärtom är det här ett sätt för Ryssland att legitimera det proryska styret i de ockuperade territorierna och permanenta sitt inflytande inom Ukraina som helhet, säger han till TT.

Hedenskog tror inte att de ryska styrkorna kommer att dras tillbaka. Inte heller tror han att Zelenskyjs krav på att alla ska tillåtas ställa upp i valet infrias.

– Det blir ett val under vapenhot, som betyder: inga proukrainska kandidater, inga ukrainska medier på plats, säger Hedenskog och tillägger att Ukraina troligtvis accepterat upplägget under hård press.

– Från europeiskt håll finns det en trötthet över att ingenting händer. Man vill ha en lösning på konflikten i Ukraina.

Reformarbete

Under mötet mellan Löfven och Zelenskyj hanterades också reformfrågor. Sverige bidrar årligen med omkring 240 miljoner kronor för reformarbetet i Ukraina, där tyngdpunkten ligger på bland annat demokrati, bättre samhällsstyrning, mänskliga rättigheter samt korruption.

Reformerna syftar även till att genomdriva ett så kallat associeringsavtal med EU om bland annat ekonomiskt samarbete.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet av våra förhandlingar. Våra nationer binds inte bara samman av en gemensam historia och våra flaggors färger. Vi har också ett aktivt partnerskap för att stärka demokratin och rättsväsendet liksom för fred och säkerhet, säger Zelenskyj.

Den pågående riksrättsutredningen mot Donald Trump, har tagit stort fokus från Zelenskyjs politiska arbete. Trump anklagas för att i ett telefonsamtal i somras ha försökt pressa Zelenskyj att utreda den demokratiske presidentaspiranten Joe Bidens son, Hunter Biden, för påstådd korruption i Ukraina. Trump anklagas också för att ha använt militärt bistånd som påtryckning gentemot den ukrainske presidenten. Enligt vittnesmål ska Ukraina ha varit på det klara med att biståndet tillfälligt frysts då Trump pratade med sin ukrainske motsvarighet, och bad om "en tjänst".

På TT:s fråga om Zelenskyj vetat om att Trump lagt biståndet på is när telefonsamtalet ägde rum svarar han nekande. Inte heller anser han att riksrättsprocessen lägger hinder i vägen för hans eget politiska arbete – även om han är trött på att Ukraina dragits in i den.

– Med all respekt för vår strategiska partner USA. I det oberoende Ukraina har vi mer prioriterade problem att hantera.