Turkiet skickar tusen poliser till grekgräns

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2020-03-05

Spänningarna ökar vid den grek-turkiska gränsen, där tiotusentals flyktingar har stoppats av Grekland.

Turkiet svarar med att skicka tusen poliser – för att hindra Grekland att pressa tillbaka migranterna.

Greklands beslut att stoppa alla flyktingar som försöker att ta sig in i landet och in i EU har fått Turkiet att reagera.

De tusen poliser som nu skickas till gränsområdet mot Grekland, kring floden Evros (Merci), har till uppgift att hindra de avvisade flyktingarna från att ta sig tillbaka in i Turkiet.

När Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu berättade om beslutet från gränsstaden Edrine anklagade han de grekiska myndigheterna för våld.

– De har skadat 164 människor och de har försökt att pressa 4 900 människor tillbaka in i Turkiet, sade han.

35 000 stoppade

Grekland ska fram till torsdagen ha stoppat nära 35 000 migranter och flyktingar som försökt att ta sig in i landet för att söka asyl, sedan Turkiet öppnade sina gränser för snart en vecka sedan. Uppgifterna kommer från grekiska myndigheter, som nyligen deklarerade att man tillfälligt stoppar möjligheten att söka asyl i landet.

Under den senaste veckan har gränsområdet mot Turkiet skakats av våld när migranter och flyktingar och grekiska säkerhetsstyrkor har drabbats samman.

244 personer som lyckats att ta sig in i Grekland har frihetsberövats av myndigheterna, enligt nyhetsbyrån Reuters. De ska nu transporteras till staden Serres, som ligger i norra Grekland, varifrån de ska avvisas.

"Ska skickas tillbaka"

Även de migranter och flyktingar som tagit sig med båt till de grekiska öarna ska transporteras till Serres. De nya reglerna gäller för alla de som kommit från och med den 1 mars.

– Vår ambition är att återföra dem till sina hemländer, säger den grekiska migrationsministern Notis Mitarachi till en grekisk nyhetsbyrå.

Greklands ändrade hantering av flyktingfrågan, med en nolltolerans mot olagligt inträde i landet, har fått uppbackning av EU. Samtidigt växer kritiken mot att människor på flykt nekas rätten att söka internationellt skydd och att detta kan bryta mot internationell rätt.

PODD Om krisen vid Greklands gräns

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om krisen vid EU:s gräns.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen