Fem coronanyheter söndagen 29 mars

Publicerad 2020-03-29

M-ledaren Ulf Kristersson kräver masstestning för coronaviruset och antalet som intensivvårdas går ner i Sverige. I Storbritannien flaggar en expert för att britterna kan vara tvungna att stanna hemma till sommaren.

Här är fem nyheter om coronapandemin från dagen som gått.

• M-ledaren kräver masstestning av corona

Ulf Kristersson tycker att Sverige borde införa masstestning av corona för att få igång ekonomin och säkra personalförsörjningen i vården.

– Det är dags nu för Sverige att börja en omfattande testning så att människor vet om de är smittade eller om de har varit det, säger han till Aftonbladet.

• Totalt 110 döda i Sverige – antalet intensivvårdade går ner

110 personer har hittills dött i Covid-19 i Sverige, meddelade Folkhälsomyndigheten. Samtidigt minskar antalet personer som intenssivårdas, uppger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

– Det är en positiv utveckling, säger han.

• Nära 2 200 döda i USA

Ett spädbarn på under ett år som dött av corona i USA är sjukdomens yngsta offer hittills.

Totalt har över 2 100 dödsfall registrerats i landet. Samtidigt backar landets president Donald Trump från ett tidigare förslag om att sätta delstaterna New York, New Jersey och Connecticut i karantän.

Britterna kan få stanna hemma till sommaren

Professor Neil Ferguson, en av de epidemiologer som är rådgivare till regeringen i Storbritannien, tror att landets invånare kan behöva isolera sig i flera månader till.

– Troligtvis till slutet av maj, kanske även början av juni. Maj är nog optimistiskt, säger han till The Sunday Times.

Landets premiärminister Boris Johnson sitter själv isolerad efter att ha smittats av coronaviruset.

• Tre äldre damer om isoleringen

I en minidokumentär av Aftonbladets Jenny Svenberg Bunnel och Jerker Ivarsson möter vi Elvy, 81, Birgitta, 90 och Gudrun, 92. Alla tre håller sig hemma på grund av coronautbrottet.

– Om jag skulle ge ett råd till alla anhöriga, så ska ni ringa. Skicka inte bara sms. Ring så man får höra en röst, säger Birgitta Hambraeus.

Klicka här för att se filmen.

Följ ämnen i artikeln