Mord väcker frågor om modelluthyrning

TT-AFP

Publicerad 2019-09-29

Ett mord har fått polisen att titta närmare på en ifrågasatt del av nöjesbranschen. Bilden har ingen koppling till händelsen. Arkivbild.

Ett kvinnomord i Bangkok har satt ljuset på en ifrågasatt modellindustri.

Fallet har blivit förstasidesstoff i Thailand, och polisen letar fler skyldiga.

Den 25-åriga kvinnan hittades död i entréplan på ett lägenhetshus den 17 september, bara några timmar efter det att hon arbetat på en fest med att servera drinkar.

Mordet blev snabbt omskrivet och det spekuleras vilt på sociala medier kring vad som hänt henne.

Kvinnan arbetade i en bransch där modeller hyrs ut för att vara med på fester, delta vid produktlanseringar och vara med på bilutställningar. Men kritiker hävdar att det finns en mer ljusskygg sida av branschen, där kvinnor tvingas till sex och att ta droger och dricka alkohol.

Modellerna kan tjäna motsvarande tusen kronor eller mer för en kvälls arbete – en stor summa för till exempel extrajobbande studenter.

Polisen har delgivit sju personer, som var med på festen, misstanke om brott. På bilder från övervakningskameror syns hur den huvudmisstänkte släpar in kvinnans kropp i en hiss för att sedan dumpa henne på en soffa i entréplan.

Utredningen har sedan utökats, eftersom myndigheterna vill statuera exempel, och fler skyldiga söks inom branschen.

– Vi utreder alla inblandade i denna skandal, agenturen, chefen, och alla kunder som deltog i festen, säger en talesperson för polisen.