Svenskar kommer att få lämna Wuhan

TT

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-30

Svenska medborgare som befinner sig i Wuhan kommer att flygas hem , meddelar UD. Arkivbild.

Svenskar kommer att få hjälp att lämna virusdrabbade Wuhan i Kina. Ett flyg är förberett och väntas lämna för att resa till Europa någon gång under helgen.

– Vår förhoppning är att vi kan genomföra en utresa med de svenska medborgare som vill i helgen. Alla detaljer är ännu inte klara, vi arbetar med det här löpande. Men vår förhoppning är att kunna genomföra den i helgen, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på utrikesdepartementet (UD), till TT.

Totalt finns 15 svenskar i Wuhan, den stad där de första fallen av coronaviruset bekräftades. Hur många av dem som kommer att flygas ut är ännu inte klart.

– Det är en del som kommer att stanna kvar och en del som kommer att följa med. Och som vi har förstått det är det merparten som har valt att följa med, enligt Gunnar Vrang, som säger att evakueringen är en insats som samordnas med flera länder.

– Det är en gemensam insats, men ett franskt initiativ från början.

Sätts i hemkarantän

UD har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten om hur insatsen ska genomföras, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT. Svenskarna ska bland annat kontrolleras innan och under resan för att säkerställa att samtliga är friska.

– Är de inte det kommer det bli en annan form av hantering. Men vi utgår från att de inte är smittsamma och därför behövs det inga speciella rutiner eller personal i nuläget, säger han.

Därefter kommer de att resa vidare till Sverige där en två veckors hemkarantän väntar. De ska även ta kontakt med de lokala smittskyddsmyndigheterna, dit man kan vända sig om någon uppvisar symtom efter hemkomsten.

– Skulle man bli dålig hanteras det som vilket annat misstänkt fall som helst, säger Anders Tegnell.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är redo att assistera UD.

– Vi stöttar UD med informationsutbyte och personal med smittskyddskompetens. Exakt vad det kommer att innebära vet jag inte i nuläget, vi för diskussioner med UD om detta kontinuerligt, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.

"Enorma ekonomiska konsekvenser"

Den här typen av åtgärder vidtogs i samband med utbrottet av sars för 17 år sedan. Då användes bland annat hemkarantän som ett sätt att kunna begränsa smittspridning utan att ingripa för mycket i den enskildes integritet.

Hittills har över 170 personer dött och 8 000 smittats av coronaviruset, de allra flesta fallen i Kina där utbrottet började. Att smittan i mångt och mycket begränsats till Kina är positivt, säger Anders Tegnell, men konsekvenserna för landet kan bli stora.

– Kina är inget fattigt land och hanterar det här i stor utsträckning med sina egna resurser. Men det kostar stora pengar, de ekonomiska konsekvenserna kommer att bli enorma.

Rättat: I en tidigare version tillskrevs initiativet till evakueringsinsatsen fel land (i ett citat av UD:s Gunnar Vrang).

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen