Kor och kalvar dog i brand på skola

TT

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2020-01-15

Flera kor dog i en brand på naturbruksgymnasiet i Vreta.

Många kor och kalvar har blivit innebrända i en brand på en naturbruksskola utanför Linköping. Det är oklart hur branden uppstått. Polisen utredde först branden som skadegörelse men ändrade på eftermiddagen rubriceringen till mordbrand.

Larmet om branden på naturbruksgymnasiet i Vreta kom 03.32 då ett automatiskt brandlarm gått. Det brann kraftigt i flera byggnader och ett tjugotal brandmän jobbade med att bekämpa elden.

Ett hundratal kor och småkalvar dog när ladugården de befann sig i totalförstördes. Även en byggnad med personalutrymmen brann upp.

Tur i oturen

Skolans rektor Elisabeth Bringer Hallberg blev uppringd strax efter klockan fyra och var själv på plats på skolan vid halv fem. Hon kallar branden för en tragedi, men konstaterar att man ändå haft tur i oturen.

– Vi håller på och projekterar för en ny ladugård, så det var redan på gång. Jag räknar med att en ny är på plats innan året är slut.

Kurator och skolsköterska fanns på plats tidigt på morgonen för de elever som behövde prata. Skolan har stängt resten av veckan och eleverna som bor där har skickats hem, men nästa vecka ska undervisningen var i gång igen.

Praktiska frågor

Även om eleverna åkt hem råder febril aktivitet på skolan. Det finns praktiska frågor som måste lösas. Till exempel har skolan 16 kvigor som ska kalva och som nu måste ackorderas ut. Skolan måste också se till så att eleverna trots den förödande branden får möjlighet att lära sig att jobba med kor.

Sedan finns det fortfarande djur på skolan som man måste ta hand om.

– De djuren har inte märkt något av branden och mår bra. På hästenheten finns det till exempel elevhästar och dem måste stallpersonalen ta hand om.

– Sedan jobbar alla lärare och tanken är att de ska ge eleverna uppgifter via skolplattformen.

Följ ämnen i artikeln