Apple tvingas betala lön för väskkontroll

TT-AFP

Publicerad 2020-02-14

Timanställda i Applebutiker i Kalifornien har vunnit mot sin arbetsgivare i en domstol. Arkivbild.

Apple har gått på pumpen i Kaliforniens högsta domstol. Bolaget måste betala lön till sina timanställda för väntetid i väskkontroller när de lämnar arbetsplatsen.

Torsdagens dom berör över 12 000 timanställda i Applebutiker. För it-giganten innebär domen miljontals dollar i ökade lönekostnader.

Enligt Apples policy ska en anställd stämpla ut innan väskkontrollen som normalt tar 5–20 minuter. Men vissa hektiska dagar kan den proceduren ta upp mot 45 minuter.

Anställda som vägrar att få sina tillhörigheter genomsökta riskerar disciplinära åtgärder, inklusive avsked.

En lägre instans höll tidigare med Apple om att väntan vid obligatoriska utgångskontroller inte kan betraktas som arbetstid enligt kalifornisk lag.

Men delstatens högsta domstol mosar Apples argumentation om att anställda inte nödvändigtvis måste ha med sig väskor och egna telefoner till jobbet – och därmed lätt undvika väntetid.

"Ironin och inkonsekvensen i Apples argument måste påpekas", skriver domstolen.

Domen poängterar det motsägelsefulla i att Apple finner det onödigt för en anställd att ha med sig sin Iphone, medan bolaget i sin marknadsföring beskriver Iphone som en "integrerad och nödvändig" del av alla andras liv.

Den kaliforniska domstolen unnar sig också att citera USA:s högsta domstol:

"Mobiltelefoner är numera en sådan genomgripande och påträngande del av vardagslivet att en tänkt besökare från Mars skulle kunna dra slutsatsen att de är ett viktigt särdrag i den mänskliga anatomin."

Apple har ännu inte kommenterat domen.

Följ ämnen i artikeln