Skurupspolitiker om slöjförbud: Vi är enade

Anna Karolina Eriksson/TT

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-02-17

Skurup är en av två kommuner i landet som röstat igenom ett slöjförbud. Men förbudet gäller ännu inte då man inte vet hur det ska genomföras i praktiken.

Slöjförbudet i Skurup står och trampar i väntan på en kommunal integrationsplan som ännu inte är färdig. Dessutom har politikernas beslut nu överklagats till förvaltningsrätten.

– Många säger att det är olagligt men det här har inte prövats förut, säger moderaten Loubna Stensåker Göransson, som tar strid för ett lokalt förbud.

I december klubbade Skurups kommunfullmäktige beslutet att införa förbud för både personal och elever att bära slöja i kommunens skolor. Nu ska det föras in i en kommande integrationsplan och därmed träda i kraft enligt politikerna. Tjänstemän har protesterat, men förbudet stöds av en politisk majoritet.

– Vi är enade, säger Loubna Stensåker Göransson (M), skol- och utbildningsberedningens ordförande, en av de politiker som ställt sig bakom och röstat igenom Sverigedemokraternas motion om slöjförbud på skolorna i Skurup.

"Ska bort"

Slöjan utgör ett kvinnoförtryck enligt Loubna Stensåker Göransson.

– Kvinnoförtrycksplagget ska bort från skolorna. Pojkar och flickor ska behandlas lika och skolan ska vara en frizon, säger hon när TT ringer upp.

– Vi vill ha en skola som är fri från religion.

TT: Kors och davidsstjärna runt halsen?

– Kan bäras av både flickor och pojkar. Slöjan, det är inte bara en slöja utan en hel klädkod och regler.

Hur ett slöjförbud ska genomföras i praktiken kan Loubna Stensåker Göransson dock inte svara på.

Överklagat beslutet

Förbudet ska nu skrivas in i en integrationsplan som är klar först framåt sommaren – en plan som Skurups tjänstemän enligt politikerna ska följa. Men det har kommit grus i maskineriet. Vänsterpartiet i Skurup har nämligen överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Vi avvaktar för att domstolen ska säga sitt, säger Loubna Stensåker Göransson.

Den moderata politikern välkomnar debatten som uppstått i medierna – men är kritisk till att tjänstemän uttalar sig i frågan. Omdömeslöst, anser hon.

– Jag menar att tjänstemän ska följa kommunens riktlinjer. Det här gäller inte bara en skola utan i hela kommunen – ett demokratiskt beslut som ska respekteras, säger Stensåker Göransson.

Följ ämnen i artikeln