Usel jämställdhet i riskkapitalbolagen

Publicerad 2017-03-06

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

De styr stora delar av näringslivet och välfärden.

Och de är i stort sett bara män.

Machokulturen i riskkapitalbranschen är utbredd – 89 av 92 på de högsta posterna är män, enligt en ny studie.

Stiftelsen Allbright har i tio olika rapporter under åren belyst, ofta bristen på, jämställdheten i näringslivet i stort och i vissa specifika branscher.

– Det här är den mest dystra rapporten, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg om studien av riskkapitalbranschen.

– Och det är en bransch som har enormt stort inflytande över samhället.

”Riskerar likriktning”

Riskkapitalbolagen äger bolag, alltifrån skolor, sjukvård, handelsföretag och industriföretag, som omsätter runt 300 miljarder kronor, åtta procent av Sveriges samlade produktion, BNP.

– Men kvinnorna är alltså inte med och formar de här bolagen. Det riskerar ge en likriktning. Och då är det lätt att tappa markkontakten, säger Amanda Lundeteg och nämner ideliga skattetvister och konkursade skolor som exempel där de här bolagen figurerar.

Enligt henne präglas riskkapitalbolagen av en elitistisk syn på sig själva, där mytbildningen och machokulturen är framträdande.

I de 18 riskkapitalbolagen med tydliga svenskkopplingar som ingår i studien är det bara tre av 92 toppositioner, så kallade partners eller liknande benämning, som innehas av en kvinna.

– Det är en dålig siffra, erkänner riskkapitalbolaget Altors kommunikationschef Tor Krusell.

Den könsmässiga obalansen hänger mycket ihop med att branschen är relativt ny. Det tar tio år från det att man börjar tills man når en högre post, enligt Krusell.

– Ingen oavsett kön går snabbare, säger han.

Håller inte med

Fast det ser magert ut med kvinnor även i skiktet under, enligt Allbrights rapport. I investeringsteamen är endast 14 procent kvinnor.

Fast någon machokultur: Nej, det tycker inte Tor Krusell på Altor att det handlar om.

– Det är en prestationsdriven kultur, och den är helt könsmässig neutral. Både killar och tjejer här tar långa föräldraledigheter, säger han och påpekar samtidigt att i Altors senaste startade fond så är det 50/50 i den styrelsen.