Det väntar Xi Jinping i Europa

Uppdaterad 2024-05-07 | Publicerad 2024-05-06

Putins krig och en stundande handelskris står på agendan när Xi Jinping besöker Frankrike.

Efter besök hos vän-nationerna Serbien och Ungern kapas dock Europaturnén.

– Det är lite fegt nästan, säger Kina-kännaren Alexis von Sydow.

Kinas ledare Xi Jinping gör sitt första besök i Europa på fem år. Besöket inleds i Frankrike där Xi på måndagen träffar den franska presidenten Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Ett av ämnena som väntas diskuteras är kriget i Ukraina. Kina har nämligen anklagats för att indirekt stödja Rysslands militära upprustning och har av flera länder uppmanats att använda sitt inflytande till att pressa Ryssland att avsluta kriget i Ukraina.

– Kina har inte fördömt Rysslands krig i Ukraina, tvärtom uttrycker man ofta förståelse för Rysslands så kallade legitima säkerhetsintressen. Och man fortsätter ju att bedriva väldigt mycket handel med Ryssland vilket i praktiken stagar upp hela den ryska ekonomin, något som många menar är en förutsättning för att Ryssland över huvud taget ska kunna fortsätta med sitt krig i Ukraina, säger Alexis von Sydow på Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) vid Utrikespolitiska institutet.

Konflikten kring handeln

Det andra ämnet som väntas avhandlas handlar om handelsfrågor, främst gällande bilindustrin. Inom EU råder nämligen stor irritation över att billiga kinesiska varor flödar in på kontinenten och pressar det europeiska näringslivet.

– Vi är ju utsatta för väldigt stor konkurrens från kinesiska aktörer och kinesiska företag. Och det här är man ju orolig för. Sen så menar man från europeiskt håll att Kina konkurrerar på orättvisa villkor. Det vill säga att det finns misstankar om att en del av den kinesiska industrins styrka har att göra med statliga subventioner, vilket alltså skulle ha skapat en ojämlik spelplan.

Vad har Kina att vinna?

– Även om Europa så att säga på värdemässiga grunder står väldigt nära USA så har vi väldigt starka ekonomiska relationer med Kina. Det här kan Kina utnyttja. Om Kina kan fortsätta ha en god relation med Europa så isolerar man USA mer och mer och det är väldigt, väldigt viktigt ur en strategisk synpunkt för Kina.

Kinas president Xi Jinping med hustrun Peng Liyuan när de landade i Frankrike på söndagen.

Besök hos vän-nationerna

Efter två dagar i Frankrike reser den kinesiska delegationen vidare till Serbien och Ungern. Där väntar möten med president Aleksandar Vucic och premiärminister Viktor Orbán – båda ledare som likt Xi Jinping har goda relationer till Vladimir Putin.

Ungerns premiärminister Victor Orbán har tidigare sagt att Ungern ska öppna sig österut och har sökt närmare ekonomiska band till bland annat Kina och Ryssland. Tidigare i höstas sa den ungerske ledaren att relationerna med Kina har nått ”oöverträffade höjder”.

I slutet av veckan tar dock Xi Jinpings ”Europaturné” slut, något som är anmärkningsvärt, tycker Alexis von Sydow.

– Serbien och Ungern är kanske Kinas bästa vänner i Europa. Den där relationen hade ju tuffat på även utan att han kom så det känns mer som en artighetsvisit. Och jag tycker det är lite anmärkningsvärt att han inte besöker några andra EU-länder, som Nederländerna till exempel. Det är lite fegt nästan.

Trots att han inte varit i Europa på fem år väljer Xi Jinping att bara stanna några dagar.