Satsar 50 miljoner på läxhjälp – till föräldrarna

Publicerad 2017-09-18

Regeringen vill satsa 50 miljoner kronor om året på förbättrad läxhjälp.

Men i stället för läxhjälp till elever så är det föräldrarna som ska utbildas.

– Detta är insatser för att stärka föräldrars delaktighet i elevers lärande, en insats för att göra skolan mer jämlik, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Stefan Löfven och Gustav Fridolin.

Regeringen vill lägga 50 miljoner kronor om året till stöd för föräldrar så att de ska känna sig trygga vid att hjälpa sina barn med läxor.

– Det handlar om att ge alla barn samma förutsättningar. Familjers förutsättningar att hjälpa till vid läxläsning påverkar elevernas utbildning och det måste vara jämlikt, säger Gustav Fridolin.

Pengarna kommer hamna i en pott som Studieförbunden kan söka från, det är inga riktade pengar utan något som att förbund kan ta del av för ändamålet.

Studieförbunden lägger sedan själva upp en plan hur föräldrar hjälps på bäst sätt.

Hur skulle hjälpen fungera rent konkret?

– Det kan röra sig om att anordna studiecirklar och workshops för föräldrar just för att de inte ska känna sig osäkra för att hjälpa sina barn. Ingen ska kunna säga ”jag är ingen matte-människa”, ingen ska sakna kunskap eller känna sig osäker på att hjälpa till med läxor.

Gemensamma studiecirklar

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser scenario att även barnen kan följa med på studiecirklar eller workshops.

– Det kan jag absolut se framför mig att det är något som eleven och föräldrarna gör gemensamt. Eller någon annan vuxen, det behöver inte vara just en förälder heller.

Hur skulle den undervisningen se ut?

– Det är studieförbunden som vet det bäst och får svara på, det kan inte jag säga.

Enligt Gustav Fridolin så finns det redan hjälp på vissa Studieförbund och den är populär.

– Det finns redan till viss del och det är populärt och finns en efterfrågan. det är därför vi gör den här insatsen. Det innebär även att du som inte har råd att anlita läxhjälp från privata företag har ett alternativ.

I stället för konflikt om läxor

Hur mycket tid som det skulle innebära för föräldrar att utbilda sig för att öka kunskapen för läxhjälp är oklart.

– Läxor leder ofta till konflikt hemma, om man istället lägger den tiden på läxhjälp så är det ingen tid som går förlorad. Det finns många knep att lära ut för att motivera elever.

Enligt regeringens förslag så innebär det att föräldrar ska uppdatera sina kunskaper om vad deras barn läser i skolan så att de kan ge bättre stöd vid läxläsning.

Förslaget gäller 50 miljoner per år och är en överenskommelse mellan regering och Vänsterpartiet.