Åttavåningshus i brand – elden begränsad

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-02-23

Det brinner i ett åttavåningshus i Hagsätra i södra Stockholm sedan flera timmar. Branden har nu begränsats och tunnelbanestationen har öppnats.

– Branden har gått ner, vi har den under kontroll och nu jagar vi glödbränderna, säger Göran Stark på Storstockholms brandförsvar vid 23-tiden.

Branden uppstod på vinden vid 16.15-tiden. Det finns ingen prognos för när vindsbranden är helt släckt. Räddningstjänsten ska nu försöka lyfta bort taket för att lättare komma åt det som har brunnit.

– Vindsförråden har brunnit, och det blir glödhögar av det, och de måste man lämpa bort för hand genom att gräva sig fram. Vi vill inte spola mer vatten än nödvändigt, säger Stark.

Bostadshuset är åtta våningar högt och har åtta ingångar. Boende i tre trappuppgångar har evakuerats till en närliggande skola.

– Vi håller på och undersöker om vatten har trängt ner i lägenheterna, om så har skett får vi suga upp det eller ta hand om det, säger Stark.

Bostadshuset ligger strax intill tunnelbanestationen som öppnade på söndagskvällen sedan den varit stängd på grund av brandröken.

Ingen person har förts till sjukhus med ambulans med anledning av branden.