Tyska terrorgruppens offer får minnesplats

TT

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2019-11-04

Angela Merkel (mitten) lade ned blommor på minnesplatsen i Zwickau för att hedra offren. På bilden syns också Zwickaus borgmästare Findeiss (vänster om Merkel) och Sachsens regionala regeringschef Michael Kretschmer i vänstra hörnet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel möttes av högerextrema demonstranter på måndagen när hon besökte en minnesplats i Zwickau för dem som mördades av nazistiska terrorgruppen NSU, rapporterar tv-kanalen ARD.

Merkel, som besökte minnesplatsen dagen efter den officiella invigningen tillsammans med Sachsens regionala regeringschef Michael Kretschmer, sade att centralregeringen gör allt för att det som skedde inte ska upprepas.

Kretschmer påminde åhörarna om ordets makt för att motarbeta rasism och främlingsfientlighet.

– Vi har under de senaste åren upplevt hur tankar blir till ord, och hur ord blir till dåd. Varje enskild person måste säga ifrån när antisemitiska och högerextrema åsikter dyker upp i den privata umgängeskretsen, sade han.

Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) mördade tio människor, nio migranter och en polis, under åren 2000–2007.

Terrorgruppen bestod av tre personer. En av dem dömdes i fjol till livstids fängelse, de övriga två begick självmord sedan polisen upptäckt dem.