FN: Journalistmord kopplas till saudisk prins

Troy Enekvist/TT

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2019-06-19

Det finns bevis på att Saudiarabiens kronprins har kopplingar till mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Mohammed bin Salmans tillgångar bör därför frysas tills dess det går att visa att han inte var inblandad, anser FN:s utredare Agnès Callamard.

Callamard har utrett saken i ett halvår. I hennes 100 sidor långa rapport namnges totalt 15 personer som ska vara inblandade i mordet. Rönen behöver dock utredas ytterligare av en oberoende och opartisk internationell jury för att kunna fastslå om bevisen räcker för att ställa någon inför rätta för mordet.

Därför uppmanar Callamard nu FN:s generalsekreterare António Guterres att tillsätta en officiell, internationell brottsutredning om fallet.

Saudiarabiens tidigare utrikesminister Adel al-Jubeir avfärdar rapporten, som landet fått tillgång till i förväg, och att kronprinsen skulle vara inblandad. Callamard upprepar ogrundade uppgifter som har publicerats i medier och rapporten "innehåller tydliga motsägelser och grundlösa anklagelser", skriver al-Jubeir på Twitter.

Rädd för kronprinsen

Det var den 2 oktober i fjol som journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet. Exakt vad som hände därefter är fortfarande oklart, mer än att Khashoggi aldrig kom levande därifrån. Rapporten slår fast att Khashoggi var medveten om kronprinsens makt – och rädd för honom.

I rapporten framgår att brottsplatsen blev grundligt rengjord, även av kriminaltekniker. Det indikerar att Saudiarabiens utredning inte utfördes med ärligt uppsåt, vilket enligt rapporten kan innebära problem med sanningshalten.

Callamard kritiserar både Saudiarabiens och Turkiets utredningar av mordet, utredningar som hon menar inte lever upp till internationell standard.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu stödjer ändå rapporten. Han skriver på Twitter att Turkiet starkt stödjer Agnès Callamards rekommendationer för att utreda mordet på Khashoggi och att ställa de ansvariga till svars.

"Betala priset"

Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president, säger att de ansvariga "kommer att få betala priset" för mordet.

För USA är mordet känsligt. Khashoggi levde i exil i USA och samtidigt är Saudiarabien en mycket viktig allierad, inte minst nu när spänningarna med Iran har ökat.

Brian Hook, rådgivare till utrikesminister Mike Pompeo, tycker att saudiska åklagare gjort framsteg för att lösa det "tragiska mordet".

– Men mer behöver göras, tillägger han.

Tidslinjer klarare

Redan i den preliminära rapport som publicerades i februari kunde Callamard slå fast att mordet planerats och utförts av statsanställda saudier.

– Jag har kommit längre. Turkiska myndigheter har tillhandahållit mer information, jag har funnit mer bevis. Tidslinjerna över vad som har hänt – och hur det har hänt – är klarare, sade hon till TT vid ett besök i Stockholm i maj.

USA:s underrättelsetjänst CIA och flera andra västländer har också uttryckt misstankar om att den saudiske kronprinsen beordrade mordet.

Callamard presenterade slutsatserna för FN:s råd för mänskliga rättigheter. Själv har hon inget mandat att inleda rättslig process, men kan mana tyngre FN-instanser att agera.