”Kriget om maskerna” i gång – så drabbas svenska leveranser

Publicerad 2020-04-10

Exportförbud, kapning av skyddsmaterial och utrustning som mystiskt försvinner.

I det nya ”kriget om maskerna” tar länder till allt hårdare metoder. Även leveranser till Sverige har drabbats.

– Det är piratmetoder, säger Daniel Ekwall, professor vid sektionen för företagsekonomi och textilt management vid högskolan i Borås.

I takt med att coronaviruset sprider sig runtom i världen har en global kamp om skyddsutrustning satt i gång. Bristen är stor och material såsom munskydd, förkläden och skyddshandskar har blivit en bristvara.

Amerikanska affärsmän försökte köpa loss en last med ansiktsmasker .

I Frankrike kallas situationen för ”la guerre de masques” – kriget om maskerna. Landet har tillsammans med Tyskland anklagat USA för att ”kapa” flera av deras leveranser av bland annat andningsskydd. Samtidigt anklagas de själva för att ha infört exportförbud och beslagtagit leveranser som skulle till andra länder.

Flera incidenter har rapporterats den senaste tiden:

  • I början av april skickades runt 200 000 skyddsmasker som skulle till Berlin i stället vidare till USA. Berlins inrikes- och idrottsminister Andreas Geisel sa att händelsen visade på ett ”modernt sjöröveri”. Det amerikanska företag som skulle leverera maskerna förnekade att deras produkter hade blivit skickade vidare.
  • I slutet av mars försvann runt 6 miljoner ansiktsmasker som skulle till Tyskland spårlöst i Kenya, rapporterade den tyska tidningen Der Spiegel.
  • När ett flygplan med ansiktsmasker skulle lyfta från Kina till Frankrike kastade sig en grupp amerikanska affärsmän ut på startbanan. De erbjöd väsentligt bättre betalt än fransmännen och köpte loss hela lasten – med kontanter.
  • I början av april beslagtog Frankrike fyra miljoner ansiktsmasker, tillverkade av det svenska företaget Mölnlycke, som skulle till Italien och Spanien. Händelsen inträffade efter att Frankrike infört ett exportförbud på skyddsutrustning. Efter kritik från EU hävde landet sina restriktioner.

Regeringen i Washington förnekar Tysklands och Frankrikes anklagelser om att man köpt upp deras leveranser.

Svenska leveranser försvunna

I den pågående handelskampen drabbas även Sverige. Socialstyrelsen har ingen kännedom om att skyddsutrustning som skulle till Sverige har ”kapats” av ett annat land i sista stund. Däremot har flera leveranser stoppats av länders exportförbud.

Region Stockholm rapporterar att en av deras leveranser fastnade i Turkiet, och att en annan försvann i Tyskland.

”Det var en last med andningsskydd som aldrig kom fram. Vad gäller Turkiet handlade det om andningsmasker och munskydd som en av våra svenska leverantör skulle få in, men som sedan frös inne”, skriver regionens inköpsdirektör Roger Eklund i ett mejl till Aftonbladet.

Allvarliga konsekvenser

– Situationen är extraordinär. Vi har inte sett en liknande handelssituation på flera decennier. Att gå in och ta en vara, även om du betalar för den senare, men det inte är du som ska ha den, det är piratmetoder, säger Daniel Ekwall, professor vid sektionen för företagsekonomi och textilt management vid högskolan i Borås.

Professor Daniel Ekwall.

Konsekvenserna för ländernas drastiska metoder kan bli stora, enligt honom. Rättsprocesser och höga straffavgifter kan bli resultatet av ”piratmetoderna”.

– Världen försvinner ju inte med corona. Vi kommer att gå tillbaka till det nya normala. Eventuella dumheter eller moraliska tveksamheter som har pågått av stater och bolag under tiden av krisen kommer hänga kvar på ett eller annat sätt. Jag skulle gissa att vi får en stark diskussion om självförsörjandet, om behovet av internationella transporter och produktion efter det här.

Men det är enligt Daniel Ekwall risker som länderna är beredda att ta.

– Man får inte heller underskatta hur mycket detta säger om opinionen. Det finns klara tendenser till att i kristider för bolag och stater så gäller det för ledarskapet att visa handlingskraft, även om det rätta är att ta det lugnare, säger Daniel Ekwall.

Läs mer om coronapandemin