Advokaten: Manshaus är beredd att prata

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2019-08-15

Advokat Unni Fries med den misstänkte Philip Manshaus i rätten.

Den terrormisstänkte Philip Manshaus i Norge är beredd att prata med polisen, enligt hans advokat.

Samtidigt överväger polisen att tvångsinlägga Manshaus för en rättspsykiatrisk undersökning.

21-åringen har sedan han greps i samband med angreppet på moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför Oslo inte velat prata med polisen.

Nu säger hans advokat Unni Fries till nyhetsbyrån NTB att han är beredd att prata, och att han vill förklara sig. När ett eventuellt förhör skulle kunna hållas är oklart.

Samtidigt ska den norska polisen ta ställning till om den terror- och mordmisstänkte mannen ska tvångsinläggas för en rättspsykiatrisk undersökning.

– Detta är något som vi vill ta ställning till ganska snabbt. Det är viktigt att komma i gång med denna undersökning, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby till norska TV2.

I och med att Philip Manshaus inte velat prata har han också motsatt sig att undersökas av en psykiatriker. För att få tillstånd att tvångsinlägga honom krävs ett godkännande från tingsrätten. Unni Fries vill inte kommentera detta.

I måndags blev Philip Manshaus häktad i fyra veckor, varav två i isolering med fulla restriktioner. Han misstänks ha avlossat flera skott inne i moskén i lördags samt ha mördat sin 17-åriga styvsyster.