Farc-ledare dödad i Colombia

Publicerad 2011-11-05

Colombianska styrkor har dödat Farcs högste ledare, uppger försvarsdepartementet.

Alfonso Cano.

Alfonso Cano tog över Farc-ledningen sedan grundaren dödats 2008. Cano hade en annan profil, var välutbildad och hade varit marxistgerillans ideolog.

Förhoppningar fanns att han skulle ändra rörelsens riktning och göra den mindre våldsbenägen, till förmån för politisk dialog, men även Cano hade en blodig historia. Han var dömd i sin frånvaro till 40 års fängelse för mord på en fredsmäklare.

Canos död innebär en strategisk seger för president Juan Manuel Santos, som tog över presidentposten förra året, efter att ha lovat fortsätta kampen mot gerillan.

Föra året dödades Farcs militärbefälhavare Mono Jojoy. Angreppet mot Cano visar att den colombianska militären kan attackera rebelledare i bergen och långt inne i djungeln.

Det är knappast troligt att Canos död innebär ett snabbt slut på det fem decennier långa kriget, men rebellgruppens förmåga att omgruppera sig och samordna attacker försvåras.

Farc-gerillan var tidigare en mäktig kraft och kontrollerade stora delar av Colombia, men är nu svagare än på flera decennier. Våldet, bombattackerna och kidnappningarna har minskat kraftigt.