Nya uppgifter: Attack i Benghazi välplanerad

Publicerad 2012-09-14

Dödad amerikan misstänkte att något var fel – Infiltratör kan ha medverkat till dådet

Attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi verkar vara mer komplex än vad tidigare rapporterats om.

Uppgifter från den libyska säkerhetstjänsten talar om en tvådelad operation.

I de våldsamheter som följde dödades en amerikansk ambassadör och tre andra landsmän. Och den omfattande attacken kom i två synkroniserade vågor, framgår det efter att Libyen tillkännagett sina fyra första arresteringar.

Fungerade som tändvätska

Bilden av dådet klarnar och det blir mer och mer troligt att den anti-islamistiska film som sägs ha startat våldsamheterna fungerade som en täckmantel för mer planerade rörelser.

Den omtvistade Mohammed-filmen fungerade som tändvätska för att skapa civilt kaos – då även vanligt folk begav sig ut för att protestera.

Allt för att kunna göra en blodig markering på årsdagen av 11 september. En dag förknippad med terrorattackerna i New York.

Tipsade milisen

En libysk säkerhetstjänsteman påstår till nyhetsbyrån Reuters att attacken kan ha genomförts med hjälp av en infiltratör inom säkerhetstjänsten, som tipsade den tungt beväpnade och välorganiserade milisen.

De tecken som pekar åt det hållet är att Chris Stevens – den nu avlidna amerikanske ambassadören – dödades då han var på väg mot det skyddshus som timmar senare attackerades.

Ett skyddshus där också flera amerikaner och libyer förlorade livet.

Misstänkte att något var fel

En av de amerikaner som dog var Sean Smith, som arbetade med datorsäkerhet åt USA.

Han var även en hängiven entusiast av spelet EvE Online, där han tidigare samma dag loggade in för att skicka ett meddelande till en av sina vänner. Det han skrev indikerar att någonting inte stod rätt till – och stärker ryktena om att attacken var planerad av någon inne på området.

"Förutsatt att vi inte dör i natt. Vi såg en av våra 'poliser' som vaktar området ta bilder", skrev Smith till sin vän och spelkamrat.

Några timmar senare var han död efter att skyddshuset attackerats.