Fuskligan kräver att domen rivs upp

Fusket kring högskoleprovet: ”Vill ha rättvis prövning”

Uppdaterad 2019-02-08 | Publicerad 2019-02-07

Nu kräver huvudpersonerna i ligan kring högskoleprovsfusket att domen ska rivas upp – och rättegången tas om.

Även dömda fuskare kräver att få bli frikända.

– Gör om, gör rätt, säger advokaten Carla Pantzar.

I mitten av januari tidigare i år kom domen i målet kring den så kallade HP-hjälpen, ligan som organiserade fusk på Högskoleprovet. Men nu vill flera av de dömda frikännas – och att domen återförvisas till Norrköpings tingsrätt, alltså att rättegången ska tas om.

Ligan greps på bar gärning i sitt högkvarter, där de skickade ut svar till det pågående högskoleprovet.

– Min klient tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Han förnekar brott och ser fram mot en rättvis prövning, säger advokaten Carla Pantzar som företräder en av ligans utpekade huvudpersoner, en 23-årig man.

Han dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till fem års fängelse. Hans bror, 26 år gammal, som dömdes till sex års fängelse har också överklagat och vill bli frikänd. Brotten de dömdes för var bland annat grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott, penningtvättsbrott och medhjälp till osann försäkran. De båda blev även skyldiga att betala tillbaka över 3 miljoner kronor till staten och fick näringsförbud i fem år.

Anledningen till att de kräver att domen ska rivas upp är att åklagaren lagt fram meddelanden mellan bröderna och deras pappa, även han dömd i målet, som bevis. Något som enligt advokat Carla Pantzar strider mot praxis.

Minst ett tiotal personer har lämnat in överklaganden av domen, och det kommer bli fler enligt uppgifter till Aftonbladet. Bland dem finns förutom ligans medlemmar även fuskare, som dömdes för att ha använt hörsnäckor och manipulerade mobiltelefoner vid provtillfället.

Åklagaren Anna Lander säger att hon inte har hunnit titta på överklagandena, och att hon själv funderat på att överklaga domen.

– Det är klart att i ett sånt här stort mål och med så långa påföljder är det inte ovanligt att man överklagar, säger hon.

ANNONS