Så kan Storbritannien blir kvar i EU

Britterna har svängt om brexit.

Sannolikt blir det politiskt omöjligt för den brittiska regeringen att inte låta folket rösta en gång till efter att det står klart hur ett framtida handelsavtal med EU ser ut.

Än är det inte kört för Storbritannien i EU.

I ärlighetens namn ska sägas att det inte är konstigt att britterna verkar ha ändrat inställning till brexit. Det märkliga är snarare att så många fortfarande förordar att lämna EU.

Det fullständiga kaos som folkomröstningen om brexit för två år sedan resulterat i kan knappast ha imponerat på någon. Att den brittiska regeringen inte vet vad den vill är en sak. Ännu värre är de fakta som vecka efter vecka kommer ut om hur Storbritanniens framtida relation med EU kommer att se ut efter att man lämnat. Det är en katalog över hur man förstör ett fungerande ekonomiskt samarbete till stora förluster för båda sidor, men framförallt för Storbritannien.

Åtminstone på kort sikt är brexit en ekonomisk katastrof.

Då är det rätt naturligt att människor i över hundra valkretsar reviderat sin uppfattning enligt analyser gjorda utifrån två opinionsmätningar av institutet You Gov där 15 000 människor tillfrågats.

Framförallt verkar det vara labourväljare i norra England som bytt åsikt.

Ny kalkyl

De har helt enkelt gjort om sin kalkyl. De röstade för brexit för att få stopp på invandringen men slog dövörat till för de ekonomiska konsekvenserna.

Många lät sig förföras av Leave-generalen Boris Johnsons löften om guld och gröna skogar bara Storbritannien kunde väcka liv i sina gamla stormaktstraditioner och handla med världen utanför Europa. De lyssnade på lögnerna om vilka miljardbelopp som skulle kunna satsas på sjukvården om man slapp betala medlemsavgiften till Bryssel.

Sakta, väldigt sakta, sjunker det in i allt fler att gräset nog inte är så mycket grönare på andra sidan.

Hittills har Theresa Mays regering avvisat allt tal om en andra folkomröstning. Men i takt med att trycket ökar från den majoritet av befolkningen som vill stanna kvar blir det svårt för May att stå emot. Särskilt om den uppgörelse hon till slut når med EU inte visar sig vara så fördelaktig som hon utlovat.

Vitt blad

Tänk tanken att det inte blir något avtal överhuvudtaget. Vågar May verkligen föra landet ut ur EU i ett sånt läge utan att fråga folket en gång till? Hon har slutat prata om att inget avtal alls är bättre än ett dåligt avtal.

Efter brexitomröstningen sa de flesta parlamentariker från de två stora partierna att resultatet måste respekteras. Nu hörs allt oftare kravet på att det brittiska parlamentet måste säga nej till ett dåligt avtal eller inget avtal alls.
I sakfrågan är det egentligen ganska enkelt.

I juni 2016 visste ingen vad ett utträde skulle innebära. Förhandlingar om ett nytt avtal hade ju inte ens inletts. Väljarna hade att ta ställning till ett EU-medlemskap som de visste vad det innebar och ett helt vitt blad.

Nu vet britterna hur en framtid utan EU kan se ut. Det är först nu som man kan ställa två konkreta förslag mot varandra.

Flera rörelser har bildats för att kräva en andra folkomröstning. Liberaldemokraterna, tredje största parti, profilerar sig på att kräva en ny omröstning.

Jag skulle vilja se den brittiske premiärminister som vågar lämna EU utan att först ha lyssnat till folket en gång till.

Oavsett kommer landet att drabbas av en svekdebatt som kommer att förpesta det politiska klimatet för lång tid framöver.

Följ ämnen i artikeln