Hjärtskärande bilden på brandmannen – och fruns uppmaning

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2018-07-19

Den frivilliga brandmannen Jani Sahamies, 43, från Ålberga utanför Nyköping fick en dotter för tre månader sedan.

Det hejdade honom dock inte att åka till Ljusdal för att delta i släckningsarbetet av den stora skogsbranden.

– Jag är jättestolt över honom, säger Janis fru Sylvia Sahamies som är hemma med parets barn.

Bilden på den frivilliga brandmannen Jani Sahamies, 43, och hans tre månader gamla dotter sprids nu som en löpeld över sociala medier. För Jani tvekade nämligen inte att åka till skogsbranden i Ljusdal under semestern, trots att han planerat lugna sommardagar hemma med familjen – och inte minst den lilla nykomlingen.

– Det var egentligen aldrig någon diskussion om att han skulle åka, säger Janis fru Sylvia Sahamies, 44, och fortsätter:

– Det är en stark kåranda i hela räddningstjänsten. Kommer det en kallelse vill de gärna göra allt för att kunna åka.

Vet inte när mannen kommer hem

Just nu har Jani arbetat med branden i Ljusdal under ett och ett halvt dygn. Snart hoppas Sylvia att han kan få en liten paus, men hon vet inte om han kommer kunna åka hem då.

– Han har skickat något sms då och då och kollat hur det är med mig och barnen. Men jag har inte hört så mycket, jag vill ju inte ringa när jag vet hur mycket de har att göra.

Bilden som nu sprids, där Jani håller i parets nyfödda dotter, är tagen på en övning för några veckor sedan.

– När han stod där och myste med dottern såg jag på honom att det kom mycket tankar. Varför ställer han upp på det här, det är ju för våra barn och andras barn. Att kunna vara den som finns där, förklarar Sylvia som tog bilden.

Jani är alltså en del av Kila räddningsvärn. Det innebär att han har ett annat arbete, men kan bli inkallad när något händer. Då får han även betalt, vilket han dock inte får för utbildningar och övningar.

Starka budskapet

Nu sprider Sylvia bilden för att hylla sin man och för att uppmana folk att vara försiktiga och ta brandrisker på allvar.

– I dag tog jag barnen på en liten promenad i skogen längs med motorvägen. Vid tre tillfällen såg jag fimpar kastas ut ur bilen ner i diket. Tänk er för, snälla människor. Även om allt inte blir jättestora bränder, varenda brand tär på brandkårens resurser.

Avslutningsvis delar Sylvia de vackra orden om makens insats:

– Jag är jättestolt över honom.