90 döda i skred i Burma

Publicerad 2015-11-22

Minst 90 människor har omkommit i ett jordskred, uppger myndigheterna i Burma enligt AFP. Över 100 personer saknas efter olyckan i ett jade-område i Hpakant, i delstaten Kachin.

De flesta av dödsoffren tros vara människor som letat efter jade i högar av dumpat restmaterial från gruvdrift i området, känt för just utvinningen av jade.

Flera hus ska ha begravts i rasmassorna och dödssiffran befaras stiga.

– Det var fler än 70. Det här är väldigt illa, säger Brang Seng, som var på plats när många av offren grävdes fram efter olyckan, till nyhetsbyrån AP enligt Times of India.

Den ljusskygga jadeindustrin omsätter varje år uppemot 31 miljarder USA-dollar, vilket motsvarar hälften av Burmas BNP, enligt en kartläggning som Global Witness publicerade tidigare i höstas. Det är tio gånger mer än de officiella siffrorna.

Industrin kontrolleras av drogkarteller och företag med kopplingar till landets militärelit. Enligt organisationen bidrar industrin till att finansiera båda sidor i konflikten mellan regimen och Kachinrebeller, en konflikt som dödat tusentals och drivit 100 000 människor på flykt sedan 2011.

Jordskredsolyckor vid slagghögar är vanliga i regionen eftersom privatpersoner gräver i dem i hopp om att tjäna pengar på den åtråvärda stenen, skriver AFP.

TT

Följ ämnen i artikeln