Här är länderna i EU som är fattigare än Grekland

Uppdaterad 2015-07-13 | Publicerad 2015-07-11

Pensionärer i de baltiska länderna har mindre pengar än grekerna

Desperata pensionärer i krisens Grekland tvingas köa utanför bankkontoren för att få ut de dryga 1 000 kronorna - som ska räcka en hel vecka.

Men det finns flera andra EU-länder där pensionerna får klara sig på ännu mindre pengar. Det visar en kartläggning från brittiska The Guardian.

Sent i natt röstade Greklands parlament för de stenhårda åtstramningarna som ska göra att EU, IMF och ECB godkänner nya nödlån som ska ta landet upp ur den ekonomiska krisen. Tidigare under gårdagskvällen fylldes Atens gator på nytt av tusentals människor som protesterade mot nerskärningarna.

Köar vid bankerna

Greklands pensionärer drabbas extra hårt av åtgärderna. Pensionerna har redan sänkts flera gånger sedan krisen blossade upp, och långivarna kräver nu ytterligare kapningar. Under de senaste veckorna har bilder på gråtande pensionärer som försöker få ut kontanter spridits över världen.

Begränsningarna på kontantuttag som införts i landet gör att pensionärerna maximalt kan ta ut 120 euro, motsvarande drygt 1 100 kronor, i veckan.

Det är en kännbar nerdragning för de flesta grekiska pensionärer. Enligt analystjänsten Macropolis ligger nämligen den genomsnittliga pensionen på 700 euro, ungefär 6 500 kronor, per person och månad före skatt.

Kräver ”verkliga åtgärder”

I Sverige är det få pensionärer som skulle jubla över den ersättningen. Här ligger snittpensionen på 12 000 kronor per månad innan skatten är dragen.

Men i flera andra EU-länder är pensionerna ännu lägre än i Grekland, rapporterar The Guardian. I bland annat Slovakien och Lettland får en medelpensionär klara sig på under 500 euro, knappt 4 700 kronor, i månaden. I Litauen är den genomsnittliga pensionen bara drygt 2 200 kronor i månaden.

I många euroländer kämpar politikerna mot en folklig opinion som är starkt kritisk till att ge mer stöd till Grekland. Det gäller särskilt i de fattiga baltstaterna.

– Det är dags att sätta stopp. Vi ger inte ett öre mer till grekerna innan reformerna faktiskt sätts igång. Mer stöd ska bara ges om Grekland vidtar verkliga åtgärder i stället för mer ”hokuspokus”, säger Valentinas Mazuronis, ordförande för det socialdemokratiska partiet i Litauen.

Följ ämnen i artikeln