Abbas: regeringen avgår

Publicerad 2015-06-16

President Mahmoud Abbas.

Enligt presidenten Mahmoud Abbas kommer den palestinska regeringen att avgå inom 24 timmar, uppger flera källor för AFP.

Följ ämnen
Gaza

Uppgifterna kommer enligt AFP från flera högt uppsatta källor inom Fatah-rörelsen.

Nyheten ska ha meddelats av president Mahmous Abbas under interna möten inom Fatah-rörelsen på tisdagen.

– Inom 24 timmar kommer den palestinska regeringen avgå, ska Abbas ha sagt till partimedlemmarna.

Har hänt tidigare

Enligt den palestinska nyhetsbyrån Ma'an, som citeras av israeliska Haaretz, beror Abbas beslut på att den palestinska regeringen inte lyckats verka på Gaza-remsan.

Björn Brenner, mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, påpekar att Abbas flera gånger tidigare hotat att upplösa den palestinska myndighetens regering. Men denna gång tror han att det blir allvar – med udden riktad mot både Hamasrörelsen och ockupationsmakten Israel.

Hamas förefaller just nu internt diskutera huruvida man kan komma överens med Israel om en längre vapenvila. Det har alltså skett förhandlingar bakom kulisserna mellan Israel och Hamas, må vara kanske indirekta. Detta irriterar president Abbas, säger Brenner till TT.

"Vill behålla makten"

Västbanken styrs efter en överenskommelse mellan nationalistiska Fatah och islamiska Hamas sedan ett år tillbaka av en teknokratregering som var tänkt att få kontrollen även över Gaza. Den tänkta enigheten rann ut i sanden i samband med Israels 50-dagarsoffensiv mot Gazaremsan och Hamas hävdar att överenskommelsens villkor inte är uppfyllda.

– Men det är ett svepskäl. Hamas vill behålla makten i Gaza, det är en starkare drivkraft, säger Björn Brenner till nyhetsbyrån.