Jättevågor har uppmätts i Östersjön

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-04

Arkivbild Stor våg längs kusten i Kalifornien.

Monstervågor avfärdades länge som skrönor.

Men de finns och är betydligt vanligare än vad man hittills trott.

– De förekommer hela tiden. Och jättevågor har uppmätts även i Östersjön, säger Georg Lindgren, professor i matematisk statistik.

Vågor, stora som hus som plötsligt dyker upp ur ingenting och försvinner lika fort. Det låter otroligt och vittnesmål från sjömän betraktades länge som fantasier. Men nu vet man att jättevågorna finns och att de uppstår mycket oftare än man trott tidigare.

– Satellitobservationer på senare tid visar att de förekommer hela tiden. De uppstår snabbt men försvinner lika fort igen. Hela förloppet är oftast över på under en minut. Det är inte som vid en tsunami, att vågen kan vara i timmar, säger Georg Lindgren, som forskar kring fenomenet.

Orsakar stora skador

Jättevågorna bildas på flera olika sätt. Ett av dem är att en liten våg hinns upp av en större och ”rider” ovanpå den större vågen. Ett annat scenario är att två snarlika vågor trycks samman och ihop bildar en jättevåg. Vågorna kan bli enorma, våghöjder på över 30 meter har uppmätts. Och de kan åstadkomma stor skada. Det Cypenregistrerade kryssningsfartyget Louis Magesty, som på onsdagskvällen träffades av tre åttametersvågor i Medelhavet utanför Marseilles, är det senaste exemplet. Två personer uppges ha omkommit och sex skadats lindrigt till följd av jättevågen.

Har uppmätts i Östersjön

Enligt Georg Lindgren har jättevågor uppmätts även i Östersjön. – Gudrunstormen orsakade vågor som var mycket större än man trodde att de kunde bli i Östersjön. Men vågorna kom inte upp i några 30 meter, säger han.

Jättevågorna är betydligt vanligare i andra hav.

– De förekommer oftare i Medelhavet än i våra trakter, som exemplet med kryssaren visar. Jättevågorna är också vanligare där stora havsströmmar möts, till exempel mellan Afrika och Madagaskar, säger Georg Lindgren.

Går inte att förutse

Det går att förklara fenomenet med jättevågor matematiskt. Men det går ännu inte att förutse när de uppstår. – Det är väldigt mycket kvar innan det går att säga något om hur vilka omständigheter som gynnar jättevågorna. Hur vädret ska vara för att de ska uppstå är exempelvis inte löst än, säger Georg Lindgren.