Nya fokuset: fyradagars arbetsvecka

Sex timmars arbetsdag har fått konkurrens av nya metoden för arbetstidsförkortning

Publicerad 2018-09-17

Sex timmars arbetsdag har i omgångar varit på tapeten. Glöm det.

Nya fokuset: fyradagars arbetsvecka.

– Det är livet som ska gå ihop, inte arbetslivet, säger professorn Bodil Jönsson till Svenska Dagbladet.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Arbetstidsförkortning har tidigare varit en hjärtefråga för bland andra Vänsterpartiet, som förra året föreslog en nationell satsning. I årets valrörelse tonade kravet bort.

Däremot har lyckade försök kring kortare arbetsdagar genomförts, bland annat på ett äldreboende i Göteborg för ett par år sedan. Försöken spreds vidare och positiva effekter som lägre sjuktal och nöjdare personal syntes även vid försök i Nyköping.

En dags kortare arbetsvecka

Nu är ett annat koncept i fokus, skriver Svenska Dagbladet. Flera stora företag, däribland Google, KPMG och Amazon uppges ha försökt sig på fyradagars arbetsvecka – precis som det danska företaget IIH Nordic, enligt SvD.

Där hade medarbetare med bibehållen lön arbetat en dag mindre i veckan – men långt effektivare.

Fler än 40 förändringar i arbetssätt infördes, bland annat tidsgräns på 45 minuter för möten. Ett annat knep var 25 minuters arbetstsjok där medarbetare inte fick störas av mejl, telefon eller kollegor och där en lampa tändes under perioden. Man använde sig även av fler skärmar vid arbetsplatsen och musik som ska ha ökat kreativiteten och främjat minnet.

Nådde rekordomsättning

Trots 14 000 färre arbetade timmar har företaget nått positiva resultat, med en sjukfrånvaro på 1,7 procent, rekordomsättning och pris som Danmarks ”bästa mindre IT-arbetsplats”.

– Vi är i full gång med att tänka över och utvärdera vårt koncept efter 18 månader där vi dragit olika lärdomar. Så efter nyår kommer vi ut med en 2.0-version, med nya spännande tilltag, skriver Henrik Stenmann i en kommentar till SvD.

Även Bodil Jönsson, professor emerita vid Lunds universitet och författare till flera böcker om tid, är positivt inställd till liknande försök och menar att det i många sammanhang inte nås förväntade resultatmål i förhållande till nedlagd arbetstid.