Wallström kritisk efter USA:s Palestinabesked: ”Djupt oroande”

Publicerad 2018-09-01

300 miljoner dollar i planerat bistånd till palestinierna går upp i rök.

Sveriges utrikesminister kritiserar USA:s beslut att slopa stödet till FN-organet UNRWA.

”Det är djupt oroande och riskerar ökad spänning i regionen”, skriver Margot Wallström (S) på Twitter.

USA har länge varit den viktigaste ekonomiska biståndskällan för FN-organet UNRWA, FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar.

Men på fredagen meddelade supermakten att den tiden är över.

Man har beslutat att inte ge något framtida stöd. Enligt AP innebär det 300 miljoner dollar – motsvarande drygt 2,7 miljarder kronor – som inte kommer att betalas ut.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är kritisk och skriver på Twitter att det går ut över flera miljoner palestinska flyktingar.

”Det är djupt oroande och riskerar ökad spänning i en region som är söndersliten av konflikter. Det internationella samfundet, inklusive EU-medlemmar, måste snarast hitta ytterligare finansiering”, skriver Wallström.

The US decision to withdraw from UNRWA leaves several million Palestinian refugees without schools and basic welfar…
https://t.co/AMafoDCYLW

Nabil Abu Rudeneh, talesperson för Palestinas president Mahmoud Abbas, har kallat USA:s beslut för en attack mot det palestinska folkets rättigheter.

UNRWA driver bland annat skolor i Gaza och på Västbanken. Man hjälper även runt en miljon människor med mat.

– Att upphöra med eller skära ned på bistånd till UNRWA kan verkligen påverka våra insatser. Vi tror inte att det kommer att bidra till stabilitet eller skynda på fredsprocessen, särskilt inte eftersom UNRWA spelar en viktig roll i regionens stabilitet, säger Adnan Abu Hasna, talesperson för UNRWA i Gaza.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppger att orsaken är att landet stått för en oproportionerlig del av stödet, närmare en tredjedel enligt AP, till FN-organet.

Under Donald Trumps styre har USA tidigare dragit in 200 miljoner dollar, drygt 1,8 miljarder kronor, till UNRWA.