Nyheter

Fortsatta samtal mellan Iran och talibaner

avTT

Foto: Fabrice Coffrini/AP/TT
Afghanistans president Ashraf Ghani. Arkivbild.

Iran uppger att företrädare för talibanerna har besökt Teheran för fortsatta samtal med syfte att få till stånd fredsförhandlingar i Afghanistan. Talibanerna ska under söndagen ha träffat Irans vice utrikesminister.

Enligt en talesman för det iranska utrikesdepartementet har Afghanistans president informerats om Ashraf Ghani mötet. Samma talesperson säger att syftet med de "omfattande förhandlingarna" är att sätta upp ramar för förhandlingar mellan den islamistiska talibanrörelsen och Afghanistans regering, något som talibanerna konsekvent vägrat hittills.

Uppgifterna om mötet kommer sedan iranska Högsta säkerhetsrådets sekreterare Ali Shamkhani under ett besök i Kabul i förra veckan berättade att samtal inletts mellan Teheran och talibanerna.

Tidigare i december träffade en delegation talibaner amerikanska, saudiarabiska och pakistanska företrädare i Abu Dhabi. Där förhandlade de om en sex månader lång vapenvila i Afghanistan och ett framtida tillbakadragande av utländska trupper i landet. Några konkreta resultat av det mötet framkom dock inte.

I Washington uttrycker en del oro för att Trumps vilja att dra tillbaka trupper från Afghanistan och Syrien ska leda till att Iran vinner regionalt inflytande.

– Iran har ett ökat inflytande i hela regionen nu och om man lyfter bort amerikanskt inflytande får man sannolikt mer instabilitet, säger den tidigare amerikanske generalen Stanley McChrystal till ABC News.