Bilderna från mardrömsminuterna på bron

Uppdaterad 2016-02-20 | Publicerad 2016-02-16

Här är de enda bilderna från olycksplatsen när det brittiska popbandet Viola Beach tillsammans med sin manager störtade mot sin död från E4-bron natten till i lördags.

Men filmen från olyckan har Trafikverket inte sparat.

Nya bilder som Aftonbladet tagit del av visar olycksplatsen på fredagsnatten och två av bilderna ramar in broöppningen, och olyckan, på minuten.

Enligt Sjöfartsverket öppnades bron 01.58, vilket innebär att olyckan inträffade ganska exakt vid tvåslaget. Den bild som ligger närmast i tid loggas 01.57. Bara minuten före bron börjar öppnas.

Trafiken igång när polisen larmas

Först klockan 02.17 kom första larmet till polisen. En bild loggad samma minut visar hur trafiken är igång igen. Då ligger bilen i vattnet och fartyget har passerat.

– Då ringer någon och säger att någon randig stolpe är trasig och hänger över vägbanan i norrgående riktning, så patrull skickas till platsen, sa Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral tidigare till Aftonbladet.

Strax därefter kommer ett samtal från ett vittne som sett en bil köra genom bommen och ner i kanalen. Polisen kan inte ge ett exakt klockslag.

Bilderna som följer under lördagen visar polis och räddningstjänst som befinner sig på platsen. Klockan 09.17 har vägbanan i norrgående riktning höjts ett par meter. Vid 11.37 loggas den första bilden där man ser trafiken rulla igen. Då har två av kropparna inte hittats än.

Film sparades inte

Kamerorna som hämtar bilder till hemsidan ägs av trafikverket, bekräftar Beisi Sundin, presstalesman.

– Inne på trafikcentralen finns rullande film, men den sparas inte automatiskt, säger han. Man kan ”backa bandet” 24 timmar och spara på det sättet.

Men trots att det i 24 timmar går att spara rörlig bild från Trafikverkets kameror, har det inte gjorts för den här händelsen.

– Nej, det kan jag bekräfta att man inte har gjort, säger Beisi Sundin.

Varför har man inte gjort det vid en så pass allvarlig olycka?

– Detaljerna kring just den här händelsen kan jag inte svara på, men som sagt sparas film inte automatiskt. Om ingen begär att filmen ska sparas så händer inte det.

Innebär det att polisen inte heller har någon film på händelsen från er?

– Nej, polisen kan inte hämta någon film utan att vi sparar den och det har inte gjorts här, enligt min kollega som har bra insyn i det här.

I vattnet en och en halv timme

Enligt polisens händelserapport var räddningstjänst på plats vid 02.34 och den första kroppen hittades 02.38. Men de tiderna stämmer inte, enligt Torsten Kjell, operativ chef på räddningscentralen.

– Räddningstjänsten får larmet 02.50 nästan på sekunden och är på plats vid olyckan vid 03.00.

Han berättar att dykarna var på plats tjugo över tre och att första kroppen hittas 03.29, nästan en timme efter vad polisen uppgett och en och en halv timme efter olyckan.

Hur kan tidslinjerna skilja sig åt så?

– Det kan jag inte svara på. Men jag vet att mina tider stämmer.

Han berättar vidare att första personen hittades nära bilen, den andra i framsätet och den tredje i baksätet. De två sista personerna hittades på lördagseftermiddagen, långt efter att bilen bärgades vid 09.24.

”Varningssystemet fungerade som det ska”

Klockan 01.57 stängdes de första bommarna, 150 meter innan brokanten, efter att röda varningslampor blinkat i tio sekunder. Därefter fälldes bommarna närmast bron ner, dessa ungefär 30 meter innan kanten.

Joachim Jacobsson, projektledare vid Trafikverket, har berättat för Aftonbladet att varje moment utförs av brovakter från Sjöfartsverket steg för steg.

– De såg inget larm från systemet. Allt ska ha fungerat som det ska, sa han då.

Han säger att det är skyltat, samt att lampor blinkar, ungefär en kilometer före bron för att varna för en broöppning och att även om man är obekant med vägen så ska man inte kunna missa vad som händer.

– Du blir förvarnad så pass långt före bron och även 150 meter före, när första bommen kommer, blinkar röda lampor. Det ska inte gå att missa.

”Trodde att det var snö”

Besättningen på ett fartyg på väg in i Södertälje kanal såg något falla från bron.

I kontakt med Sjöfartsverket fick man dock grönt ljus att fortsätta och körde över platsen där bilen med bandet Viola Beach kraschat i vattnet, skriver SVT Nyheter. Enligt uppgifter till Aftonbladet skadades bilen av fartygets framfart i kanalen.

Ove Eriksson direktör för affärsavdelningen på Sjöfartsverket menar däremot att det först var efter båten passerat som brovakterna fick information om att något föll från bron.

– Vi fick information först när de var i Västerås, några timmar senare, att de sett något som föll men de trodde att det var snö eller något.

Uppdatering: I efterhand har det framkommit att Trafikverket i själva verket har sparat videon. Läs mer om det här.