IS-ledaren till sina anhängare: Attackera Turkiet

Uppdaterad 2016-11-05 | Publicerad 2016-11-03

Abu Bakr al-Baghdadi har inte uttalat sig på över ett år.

Rösten i en ny ljudupptagning påstås tillhöra IS-ledaren och i den riktar han flera uppmaningar till sina anhängare.

Han säger bland annat att de ska attackera Turkiet och att IS kommer att gå segrande ur striderna i Mosul i Irak.

Ljudupptagningen släpptes på onsdagen. Rösten påstås tillhöra IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som inte har uttalat sig på över ett år, skriver Reuters och uppger samtidigt att äktheten i videon ännu inte verfierats.

Med anledning av den pågående offensiven i Mosul i Irak uppmanar al-Baghdadi de som strider för terrorrörelsen IS att inte retirera.

– Att hålla den egna positionen med ära är tusen gånger lättare än att retirera i skam, säger han

Al-Baghdadi är säker på att segra och uppmanar folket i Mosulområdet att bekämpa "Allahs fiender".

"Syftet med jihad"

I ljudinspelningen säger också ledaren att IS-anhängare ska slåss mot turkiska styrkor i Syrien för att sedan föra kriget vidare till Turkiet. Turkiet är en "allierad ateist" och ska därför invaderas, säger al-Baghdadi och fortsätter med orden:

– Det är syftet med din jihad.

Inspelningen släpptes av en mediekoncern som är ansluten till IS, skriver AFP.

Uppgifter: al-Baghdadi är kvar i Mosul

Rykten har länge florerat om al-Baghdadis hälsa. Uppgifter finns som talar för att han skadats i flyganfall. Var al-Baghdadi befinner sig orsakar också spekulationer och är inte bekräftade. Han har levt dolt under en lång period.

Men källor inom irakiska armén uppger för The Independent att terrorrörelsens ledare fortfarande är kvar i Mosul.

Även Fuad Hussein, stabschef hos kuridska presidenten Massoud Barzani, berättar för tidningen att al-Baghdad befinner sig i Mosul. Han berättar att den kurdiska regeringen i Irak stödjer sitt påståendet genom information från flera källor.

Stabschef: IS kollapsar om han dödas

– Baghdadi är där, och om han dödas skulle det innebära att hela IS system kollapsar, säger Fuad Hussein.

Irakstyrkor och dess allierade påbörjade offensiven mot Mosul den 17 oktober. I Mosul befinner sig 1,5 miljoner civila och bland dem är 600 000 barn, enligt Rädda Barnen.

Mosul är den första staden som IS lyckades erövra och det var där som al-Baghdadi 2014 utropade "kalifatet". Strider i staden pågår. I tisdags bekräftade irakiska styrkor att de tagit sig in i stadens sydöstra delar.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS