Kvinnorevolt i Vatikanen – nunnor kräver rösträtt

Sveriges kardinal: ”Vore naturligt att de fick rösträtt”

De har kallats för Vatikanens ”suffragetter”.

Igår lämnade katolska kvinnor över 9000 namnunderskrifter i Rom.

Deras krav: kvinnlig rösträtt.

Uppropet har nått Vatikanen, där påven, biskopar och andra makthavare i kyrkan samlats för stormöte, så kallad synod. Av 300 deltagare är bara cirka 30 kvinnor. Ingen av dessa har rätt att rösta när synoden ska fatta beslut.

Men ungefär hundra år efter kvinnlig rösträtt börjar nu även nunnorna tröttna.

Utanför St Peterskyrkan fick polisen nyligen skingra kvinnoaktivister som skrek ”Knack, knack! Vem där? Mer än halva kyrkan”

En abbedissa la ut en bild på schweiziska benediktinernunnor med slagord på skyltar. Medan uppropet med 9000 namnunderskrifter påpekar att det finns tio gånger så många nunnor som munkar runt om i världen.

Svettigt för påve Franciskus, som flera gånger sagt att kvinnor ska få mer att säga till om i katolska kyrkan.

Tyvärr möts han av ett hårdnackat motstånd, som när han utsåg en kvinna, den spanska journalisten Paloma Garcia-Ovejero, till Vatikanens presschef. 

Den svenske kardinalen, biskop Anders Arborelius som är på plats i Rom för stormötet, hör dock till dem som ställer sig bakom kvinnornas krav:

– I den mån lekmän, män eller kvinnor, inbjuds att delta i synoden som aktiva deltagare tycker jag att det vore naturligt att de fick rösträtt, skriver han i ett mejl.

Biskopen tycker också att man ska utreda om påven kan skaffa sig ett nätverk av kvinnliga rådgivare, för att på så vis ge kvinnor mer inflytande i ledningen.

 

För tillfället har påven dock en del andra saker att ta itu med än feministiska kloster.

För några månader sen publicerades utredningen om omfattande pedofilskandaler i Pennsylvania, USA, där mer än 300 präster anklagas för sexövergrepp. Samtidigt har en katolsk metoo-rörelse briserat. Till exempel har en indisk nunna pekat ut en biskop som våldtäktsman.

Tidigare i år publicerade Vatikanens egen tidning L’Osservatore Romano vittnesmål där nunnor från fattiga länder i Afrika och Asien berättar hur de utnyttjas som tjänstefolk av kardinalerna, påvens närmsta män, när de kommer till Rom för att studera.

De som slåss för kvinnors rättigheter är övertygade om att rösträtten skulle revoltera katolska kyrkan.

Och visst vore det historiskt.

Ett historiskt myrsteg.

I praktiken skulle nämligen bara en, eller kanske två, kvinnor kvalificera sig för att få rösta. I jämförelse med 300 präster och biskopar, som fortsätter att vara en klubb för män.