”Bluffstädaren” gripen igen: Beskrivs som glad och positiv

Publicerad 2018-11-03

Så fort han släpptes från fängelset slog serietjuven till mot en rad företag.

Men polisen kände genast igen hans modus – och grep den ökände ”bluffstädaren”.

Nu åtalas 42-åringen för nya stölder.

Hans modus är att gå in på företag och säga att han ska städa. Han pratar ofta i telefon samtidigt och säger att han bara väntar på sin fru och därefter ska de städa”, skriver polisen i ett PM som ingår i förundersökningsprotokollet.

Han blir insläppt och får tillgång till lokalerna. Efter att han varit där saknar personalen ofta datorer men också Ipads och mobiltelefoner ”.

42-åringen är tidigare dömd för en rad brott, mest stölder, varar en del begicks under tiden han var vilkorligt frigiven. Han har huvudsakligen varit inriktad på företag där han stal datorer och Ipads, men har även dömts för att ha stulit andra saker, till exempel i butiker.

Senaste domen mot mannen föll i början av augusti i år, då han dömdes för bland annat åtta fall av stöld till fängelse i fyra månader.

Vittne: Superglad och trevlig

Två dagar efter att han släpptes kom in första anmälan där gärningsbeskrivningen fick polisen att misstänka att 42-åringen var i farten igen.

Dagen efter kom en till. Och ytterligare tre under de följande dagarna.

Ett vittne beskrev hur en okänd man plötslig slank in i företagets lokaler vid 19-tiden på kvällen och sa att han skulle hjälpa sin fru att städa, men att han kan gå ut och vänta på henne.

– Han var superglad och trevlig, sa vittnet i förhör.

De lät mannen ”vänta på frun” inne i lokalerna. Efter ett tag var han borta. Likaså några datorer och Ipads.

En anmälare uppgav att en man kom till hennes arbetsplats under pågående kundmingel och sa att han skickats in för att städa lokalen. Han släpptes in, trots att städningen var ombokat till dagen efter. Två datorer var borta efter att han gått. Men en anställd som filmade minglet råkade filma även mannen när han gick förbi och skickade in bilderna till polisen.

Bar alltid en väska

Polisen kände genast igen 42-åringen, som dessutom hade samma färgglada kläder som vid tidigare stölder som han dömts för.

– Han upplevs som väldigt glad och positiv av vittnena, han bär alltid på en väska och pratar i en telefon. Han ser ut som en vanlig besökare och blir därför ofta insläppt utan att någon ifrågasätter varför han är där, säger Mats Alvarsson, utredare på lokalpolisområde Södermalm.

Vid husrannsakan i mannens etta hittade man kläder som han haft på sig under stöldräden samt cirka 20 datorer.

I förhör förklarade mannen att han stal för att han hade skulder, att han sa att hon skulle städa och blev insläppt.

Men endast på en bild från övervakningskameror syns han dra en städvagn. Polisen tror att det var en tillfällighet, då mannen oftast gick på datorerna direkt, så fort han släpptes in.

– Inget vittne har sagt att han städat, säger Mats Alvarsson, till Aftonbladet.

42-åringen förekommer med 47 avsnitt i belastningsregistret, vilka i
huvudsak avser stölder.

I veckan lämnade åklagaren in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt, där fyra åtalspunkter gäller stöld och två häleri.