Handels ordförande dömer ut Zara: ”Läget under all kritik”

Publicerad 2024-04-09

Fackförbundet Handels ordförande dömer ut arbetsmiljön på Zara efter 200 sekunders granskning av klädföretaget.

– Läget på Zara är under all kritik, säger förbundsordförande Linda Palmetzhofer.

Aftonbladets granskande tv-program 200 sekunder avslöjar i dag att anställda kontrolleras vid toalettbesök, får sparken för småsaker och trakasseras av cheferna.

Nu reagerar fackförbundet Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer och går till hård kritik mot det spanska klädföretaget, som ägs av världens tolfte rikaste person, biljonären Amancio Ortega:

– Vi välkomnar Aftonbladets granskning. Från Handels sida har vi en liknande bild. Läget på Zara är under all kritik. Zara beter sig oseriöst och respektlöst mot Handels medlemmar, säger Palmetzhofer och fortsätter:

– Uppgifter om att anställda klockas när de behöver gå på toaletten och behöver stå i små inramade rutor där de ska utföra sina arbetsuppgifter är inte bara ovärdigt, det är absurt. Handels skyddsombud kämpar allt vad de orkar för att förbättra situationen, men i slutändan behöver Zara anpassa sig till vår svenska modell mer än bara på pappret, säger Linda Palmetzhofer.

Hon konstaterar att Handels medlemmar på Zara ”i hög utsträckning är deltidsanställda och att ”skyddsombuden vittnar om att uppdraget är svårt i relation till bolaget”.

Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer.

Palmetzhofer menar att det spanskägda klädföretaget Zara, som ingår i världens största klädkedja Inditex, inte bara i ord kan påstå att de följer svenska arbetsmarknadslagar, utan också måste börja göra det i verkligheten:

– Det räcker inte att skriva under ett kollektivavtal och sen gång på gång visa sig ha en kass arbetsmiljö. Vi har varit tydliga med att vi vill ha en bättre samverkan med företaget och välkomnar samtal för att göra situation bättre. Nu är det upp till bevis för Zara, säger Handels första vice ordförande Martin Nyberg.

Efter 200 sekunders granskning uppger Handels att fackförbundet kommer att göra riktade skyddsronder mot Zara.

– Vi har tidigare drivit olika ärenden för medlemmarna på Zara både till arbetsdomstolen och arbetsmiljöverket och drar oss inte för att göra det igen om företaget bryter mot lagar eller avtal, säger Martin Nyberg.

Zara har svarat på uppgifterna i 200 sekunders granskning via ett mejl. Där heter det bland annat att målet är en inkluderande arbetsmiljö och att Zara ”placerar jämlikhet och respekt för mänskliga rättigheter i kärnan av vår verksamhet”. Om anställda har klagomål uppmanas de att vända sig direkt till företaget.