Polisen efterlyser björnen i Skärgården

Publicerad 2023-07-01

Björnen i Stockholms skärgård håller sig undan.

Nu efterlyser polisen tips.

– Nu är det upp till allmänhetens händer, säger Mikael Pettersson, befäl på regionledningscentralen.

Polisen fick in larm om en björn på ön Ekholmen vid Saxaren i Stockholms skärgård under fredagsmorgonen. Det gjordes en del insatser för att lokalisera den utan framgång.

– Det är udda med en björn i Stockholms skärgård – finns ju mängder med öar där den kan ta sig upp. Det är ju lite som att leta efter en nål i en höstack, säger Mikael Pettersson, på Stockholmspolisen.

Polisen misstänker att björnen fortfarande inte är på fastlandet, där den hör hemma. Om björnen blir rädd finns det risk för fara. Därför vill polisen att man kontaktar dem om man ser den.

– Den är ju inte i sin naturliga miljö just nu. Man kan väl säga att om den blir rädd är det större risk att något händer.

– Känner den sig trängd är det inte bra. Då kan den vara farlig.

Björnen fångades på film av en grupp lettiska turister som snabbt flydde när de såg den komma simmandes. Nu vill polisen få in tips från allmänheten för att lyckas lokalisera björnen.

Risk för avlivning

Det senaste björnspåret är från Saxaren i Värmdö kommun. Det var då tre vänner som såg när den simmade mot land och blev livrädda.

– Jag tror aldrig jag har sprungit så snabbt i mitt liv, säger en av dem.

Trots deras rädsla lyckades de fånga den på film. Enligt polisen användes drönare under fredagen för att lokalisera den. Men det var inte till någon hjälp.

Om björnen dyker upp igen kan polisen behöva skicka ut ett gäng jägare från skärgården.

– Polisen kan fatta beslut om att den ska avlivas. Det beror på omständigheterna.

Genrebild på en annan björn.