Erdogans hyllning till Putin: ”Speciell vänskap”

Publicerad 2023-05-20

Erdogan hyllar sin goda vänskap till Putin.

Han menar att det finns en ”speciell och växande” relation mellan länderna.

– Ryssland och Turkiet behöver varandra inom alla områden, säger han till CNN.

Vänskapen mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, 69, och Rysslands Vladimir Putin, 70, är stark. Det finns en ”speciell och växande” relation mellan länderna, uppger Erdogan i en intervju med CNN.

– Ryssland och Turkiet behöver varandra inom alla områden, säger han.

Relationen mellan länderna har fått kritik sedan den ryska invasionen av Ukraina. Medan många länder inför sanktioner mot Ryssland och ryska oligarker så hyllar Erdogan bandet till Ryssland.

Lyckade förhandlingar

Vänskapen uppges ha lett till betydande förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland.

Bland annat var turkiske presidenten inblandad i förhandlingar om spannmålsexport från Ukraina över Svarta havet. Ett avtal som förlängdes med två månader under denna vecka, och Erdogan menar att avtalet lindrar matinflationen för ”hela mänskligheten”.

Erdogan och Putin under ett möte i Sochi i augusti förra året.

– Det här var möjligt på grund av vår speciella vänskap med president Putin.

– Ett land som Ryssland behöver du bemöta på ett balanserat sätt, säger Erdogan som vill se att västländer går i Turkiets fotspår.

Vill inte införa sanktioner

Just nu pågår ett G7-toppmöte där några av världens ekonomiskt starkaste länder samlas.

Ledarna för Japan, USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Kanada möts i japanska Hiroshima för att bland annat diskutera nya sanktioner mot Ryssland och nytt stöd till Ukraina.

G7-ledarna under fredagens möte i Hiroshima i Japan.

Sanktioner som Turkiet inte kommer vara en del av.

– Vi är inte i ett läge där vi skulle införa sanktioner mot Ryssland, som västländer har gjort. Vi är inte bundna av Västs sanktioner. Vi är en stark stat och vi har ett positivt förhållande till Ryssland, säger Erdogan.

”Vi är inte redo för Sverige”

Den 28 maj hålls en andra omgång av presidentvalet i Turkiet och en vinnare ska utses. Erdogan har suttit på presidentposten i åtta år men nu utmanas han av oppositionens Kemal Kiliçdaroglu, 74.

Erdogan har sagt att Kiliçdaroglu vill klippa Turkiets vänskapsband till Putin. Och till skillnad från Erdogans nej till ett svenskt Nato-medlemskap så vill Kiliçdaroglu se att Sverige snabbt ansluter sig till alliansen, enligt Sveriges Radio.

Kemal Kiliçdaroglu utmanar Erdogan i det turkiska presidentvalet.

– Så länge Sverige fortsätter tillåta terrorgrupper att vandra fritt på gatorna i Stockholm så kan vi inte se positivt på Sveriges medlemskap i Nato, säger Erdogan i CNN-intervjun, och syftar på terrorstämplade organisationen PKK.

– Vi är inte redo för Sverige just nu. För ett Nato-land ska ha en stark hållning när det kommer till terrorbekämpning.

Oppositionens presidentkandidat anklagar dock Erdogan för att själv ha förhandlat med PKK, skriver TT.

– Var det inte du som satte dig vid samma bord som terroristerna? Jag kommer aldrig att sätta mig ner med terrororganisationer. Aldrig, säger Kiliçdaroglu.