14-åriga Muhammad dog på sommarjobbet: ”Ville bli polis”

Uppdaterad 2023-08-16 | Publicerad 2023-08-13

Motaz med sin son Muhammad.

Muhammad, 14, klämdes ihjäl när han välte med en hjullastare på sitt sommarjobb.

I flera timmar letade pappan Motaz efter sin son i regnet.

– Det finns inget i världen som kan ge oss vår son tillbaka, säger han.

Under måndagen fick Motaz och hans fru ett mardrömsbesked – deras äldsta barn har dött.

14-åriga Muhammad dog efter en arbetsplatsolycka på sitt sommarjobb i ett lantbruk utanför Ulricehamn. Han ska ha hamnat under en mindre hjullastare som han körde.

– Hans tre syskon gråter och frågar fortfarande efter honom. De hoppas att han en dag kommer tillbaka, säger Motaz.

”Drömde om att bli polis”

Muhammad var en lugn och blyg pojke som gillade att umgås med sina vänner. Han såg väldigt fram emot sitt första sommarjobb på jordbruket, ett stort steg för honom. Äntligen skulle han få tjäna sina egna pengar, berättar pappan.

– Han var jättestolt över att tjäna sina egna pengar. Med sin första lön köpte han en Playstation 5 men han hann bara spela två gånger. Han beställde även nya kläder inför skolstarten men kläderna är fortfarande på väg.

På fritiden gillade Muhammad att simma. Han gillade skolan och hade stora drömmar. Framtiden såg ljus ut.

– Bara några dagar innan hans död berättade han för sin mamma att han ville bli polis. Han såg upp till dem och drömde om att en dag bli en del av poliskåren.

”Började bara skrika”

På morgonen den 7 augusti cyklade Muhammad till jobbet som vanligt. Han skulle sluta klockan 16.00. Men vid middagstiden var han fortfarande inte hemma.

– Vi sparade mat till honom och tänkte att han kommer nog snart hem.

Men Muhammad kom inte hem.

Det regnade ute och oron började växa i familjen. Vid 20-tiden ringde Motaz arbetsgivaren som bad om att få återkomma.

– Det gick 40 minuter och vi visste fortfarande ingenting. Vi var jätteoroliga. Jag åkte till arbetsplatsen men hittade ingen där. Jag åkte hem igen och frågade om Muhammad hade kommit hem men det hade han inte gjort.

Vid 22-tiden fick Motaz tag på arbetsgivarens son. De åkte tillsammans i bilen när sonen plötsligt fick ett telefonsamtal.

– ”Åk hem, polisen kommer snart hem till er”, sa sonen till mig. Jag visste fortfarande ingenting men kände hur oron började växa ännu mer.

Motaz parkerade bilen och gick förtvivlat ut i regnet. Plötsligt stannade en polisbil vid honom.

– De frågade om jag är Muhammads pappa. De sa att han är död och jag började bara skrika. Sen sprang jag hem och berättade för min fru.

Utreds som arbetsmiljöbrott

Två dagar efter olyckan besökte arbetsgivaren och präster familjen.

– Arbetsgivaren sa att han tar på sig allt ansvar, att han står redo för vad vi än vill ha men det finns inget i världen som kan ge oss vår son tillbaka. Han sa också att Muhammad själv ville köra hjullastaren.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning. Det finns misstanke om arbetsmiljöbrott.

– Jag förstår inte riktigt hur man låter ett barn köra en hjullastare, något som man måste ha utbildning för. Även om barnet själv vill så måste man säga ”nej”, säger Motaz.

– Hela familjen mår oerhört dåligt. Hans mamma tittar hela tiden på hans cykel och säger ”Muhammad är hemma, han är här nu”. Jag försöker vara stark för henne men det är svårt för oss alla.

Magnus Clase vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål är åklagare i ärendet.

– Vi försöker få klarhet i vad som har hänt. Tekniker har varit på plats och fordonstekniker ska titta på fordonet, om det varit något fel och för att se hur vi ska kunna gå vidare, sa han tidigare till Aftonbladet.