Grattis, Victor Pavic Lundberg, 35...

Publicerad 2022-09-24

Vinnarna på Bokmässan. Victor Pavic Lundberg i mitten.

...tv-producent på Aftonbladet, som har utsetts till Årets deckardebutant på Bokmässan i Göteborg.

– Tack. Det känns jätteroligt, så klart. Det är jättenervöst att ge ut en bok och debutera. Och då är roligt att få ett erkännande av en jury som tycker att det är bra. Som debutant är det svårt att nå ut i bruset.

Vad fick du i pris?

– En bukett blommor, diplom och 10 000 kronor.

Vad handlar din första bok, ”Den som överlever”, om?

– Den handlar om en reporter som har varit sjukskriven och när han kommer tillbaka till jobbet får han i uppdrag att bevaka den stundade årsdagen av en stor katastrof, en fiktiv flygkrasch i Stockholm för 20 år sedan. När han börjar titta på det får han upp en spår om en person som blev väldigt känd, men frågan är om hon har varit helt sanningsenlig om vad hon gjorde den här dagen.

Hur fick du idén till boken?

– Jag har ju jobbat ett tag på Aftonbladet, men aldrig skrivit där. Jag tycker om deckare och var sugen på att skriva, eftersom jag inte gör det på jobbet. Och så kom den här idén till mig.

Förekommer jag eller några av mina kollegor i boken?

– Nej, det är en fiktiv kvällstidning och en ingen nyckelroman om Aftonbladet. Det är många erfarenheter och karaktärer som är ihopbakade.

Hur har du haft tid att skriva?

– Jag gick en skrivkurs tre veckor innan pandemin bröt ut och skrev den under pandemin och sedan var jag tjänstledig några månader.

Blir det någon uppföljare?

– Ja, jag har redan skrivit den. Den heter ”En förlorad sommar” och kommer i mars nästa år. Den handlar om två försvinnanden i Mariestad, min gamla hemstad. Det känns nervöst.

Vad har du själv för favoritdeckarförfattare?

– Just nu, i nyutgivning, tycker jag mycket om Camilla Grebe. Men jag tycker alltid om Håkan Nesser och har tyckt om Liza Marklund. Jag tycker att hennes senaste böcker har varit jättebra.

Hur ska du fira?

– Jag ska på middag med mitt förlag, Bonniers.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag får en kul kväll – och att inte räntorna blir för höga.

Aftonbladetjournalisten Victor Pavic Lundberg debuterade i våras med sin spänningsroman ”Den som överlever”.

Följ ämnen i artikeln