Många döda i bombdåd i Bagdad

Uppdaterad 2021-07-20 | Publicerad 2021-07-19

Ett 30-tal personer har dödats i en explosion på en marknad i utkanten av Iraks huvudstad Bagdad.

Händelsen uppges vara en självmordsattack och antalet döda befaras kunna stiga.

Förödelse efter bombdådet på marknadsplatsen i Sadrstaden, Bagdad.

Explosionen skedde på marknadsplatsen Wahailat i Sadrstaden, ett tätbefolkat och i huvudsak shiamuslimskt distrikt i nordöstra Bagdad.

Antalet bekräftat döda är åtminstone 35, enligt Reuters uppgifter. Bland dem uppges det finnas såväl kvinnor som barn. Dessutom har fler än 60 personer skadats, varav ett antal har livshotande skador.

Många handlade

Mängder av människor var ute och handlade i förberedelse för den kommande högtiden id al-adha. Flera marknadsstånd brann ned till följd av explosionen.

Iraks statliga nyhetsbyrå rapporterar att den orsakades av någon form av hemgjord sprängladdning. Inrikesdepartementet beskriver det i ett tidigt skede som en terrorhandling, men det står inte klart vem eller vilka som ligger bakom den.

Under kvällen tog den sunniextremistiska terrorgruppen IS på sig ansvaret för dådet, skriver Reuters.

Flera liknande explosioner har inträffat i tätbefolkade Sadrstaden de senaste åren, senast för drygt två veckor sedan då ett tiotal personer skadades.

I januari utfördes en dubbel självmordsattack där 32 människor dödades. Då var det, liksom vid flera tidigare dåd, IS som tog på sig ansvaret.

Iraks regering utropade seger mot IS i slutet av 2017, men mindre celler har varit fortsatt aktiva i landet.

Ljus tänds intill marknadsplatsen efter explosionen.

Symbolisk förstad

Sadrstaden hette under en tid Saddamstaden, efter Iraks tidigare diktator Hussein, men döptes om efter den amerikanska invasionen. I folkmun kallas den Sadrstaden efter den inflytelserike shiapredikanten Muhammad al-Sadr som mördades 1999.

Hans son Muqtada al-Sadr är i dag Iraks mäktigaste shialedare, med miljontals följare och befäl över paramilitära styrkor. Han ledde tidigare uppror mot USA:s styrkor i landet och har de senaste åren lett jätteprotester.

I sin politiska nyckelroll har al-Sadr senast uppmanat till bojkott av det nationella val som planeras i landet till hösten.

Följ ämnen i artikeln