Över 40 döda i explosioner i Turkiet

Publicerad 2013-05-11

Minst 43 människor har dött i explosioner i Turkiet nära gränsen mot Syrien.

Fler än 100 personer har skadats.

På lördagskvällen detonerade en tredje sprängladdning, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nu avråder svenska UD från icke nödvändiga resor till det turkiska gränsområdet mot Syrien.

Två bilar, fulla av sprängmedel, exploderade i dag i staden Reyhanli, några kilometer från gränsen mot Syrien. Senare på kvällen inträffade en tredje explosion i ett område med mycket folk.

Efter explosionerna har Turkiet förstärkt sin militära bevakning av gränsen mot Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Cihan. Både flyg och marktrupper har beordrats till gränsen.

Turkiets regering tror att dagens bombdåd har koppling till Syrien. Man säger sig ha identifierat de skyldiga.

– Vi har fastslagit att de var kopplade till grupper som stödjer den syriska regimen och dess underrättelsetjänster, säger inrikesminister Muammer Güler till tv-kanalen TRT.

Dödstalet stiger

Borgmästaren Huseyin Sanverdi säger till tv-bolaget Haberturk att en av explosionerna inträffade i närheten av stadshuset och att en annan ska ha skett nära ett postkontor.

Minst 15 ambulanser larmades ut för att ta hand om skadade och döda.

18 personer har dött och fler än 20 skadades. Dödstalet har stigit under lördagen och man befarar att det kan komma att stiga ytterligare.

Stadshuset ska också ha fått omfattande skador vid explosionerna.

Oroligt i området

Det är fortfarande oklart vad som ligger bakom explosionerna. Enligt AP föll misstankarna genast på Syrien, men det finns ännu inga uppgifter om dess inblandning.

– De som försöker ta in yttre kaos i vårt land kommer att få ett svar, sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu från Berlin under lördagen, skriver AP.

Flera attacker har den senaste tiden inträffat i gränsområdet. 17 personer dog och 30 skadades i en bilbombsattack vid gränskontrollen Cilvegözü i februari. Turkiet skyllde attacken på syriska underrättelseagenter.

Turkiet har varit ett viktigt stöd för rebellerna i Syrien, skriver AP.