Berlusconi: Putin vill ha mig som minister

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-07-24

På middag med Rysslands Putin 2003.

Silvio Berlusconi har erbjudits en plats i Vladimir Putins regering – och ryskt medborgarskap.

Det hävdar i varje fall den brottsdömde ex-politikern själv, som gärna ser en rysk framtid.

– Putin är redo att anförtro mig ekonomidepartementet, säger Berlusconi till italiensk media.

I en intervju med italienska tidningen La Stampa hävdar Berlusconi att han erbjudits att bli rysk ekonomiminister. Ryska presidenten Vladimir Putin ska också ha erbjudit ryskt medborgarskap.

Och förslaget verkar locka den italienska ex-premiärministern som 2012 dömdes till ett års fängelse för skattebrott.

– I Italien har jag blivit relegerad till utkanterna, men Putin har sagt till mig att han är redo att ge mig medborgarskap och att anförtro mig ekonomidepartementet, säger han i intervjun.

Vänner sedan länge

Sky News skriver att Putin och Berlusconi varit vänner i många år, vilket dels beror på att båda styrde sina länder samtidigt under ett decennium. Tre gånger har Berlusconi varit italiensk premiärminister som ledare för det populistiska partiet Forza Italia.

Tidigare i juli dömdes han till tre års fängelse. Detta efter att han mutat en senator 2008. Silvio Berlusconi får inte heller ha ett offentligt ämbete efter domen. Detta satte stopp för spekulationerna om att han återigen skulle kandidera för posten som premiärminister.

”Mer bildligt”

En talesperson för Kreml tillbakavisar påståendet att Berlusconi är på väg till Ryssland. Och förtydligar att erbjudandet var mer bildligt än verklighet, skriver AFP. Syftet med förslaget var att visa sin gamla vän sitt stöd.

För två år sedan fick den franske skådespelaren Gérard Depardieu ryskt medborgarskap av Putin efter att han kritiserat det franska skattesystemet.

Följ ämnen i artikeln