Mjölkbönderna kräver svar av Centerpartiet

Publicerad 2015-09-24

Svenska mjölkbönder sätter press på Centerpartiet.

Inför partistämman kräver bönderna tydliga svar på hur man vill lösa krissituationen.

– Sätt ner foten och börja värna om landsbygden, säger mjölkbonden Stefan Gård, 54.

Krisen för svenska mjölkbönder har knappast undgått någon. Varje vecka lägger fem bönder ner produktionen – och än så länge ser ingen i branschen någon ljusning på situationen.

Nu riktar organisationen Sveriges mjölkbönder blicken mot Centerpartiet. Inför partistämman som började i Falun i dag kräver man konkreta svar på hur C vill lösa krisen, något som även tidningen Fokus rapporterat om tidigare.

– Centerpartiet har sagt att de företräder oss. Då vill vi att de lägger fram en politik så att det är möjligt att driva ett vanligt konventionellt jordbruk i Sverige, säger Stefan Gård, ordförande i Sveriges mjölkbönder och själv mjölkbonde sedan 30 år tillbaka. 

”Har inte sett några pengar i plånboken”

Enligt honom har partiets "Stureplansfalang" fått alldeles för mycket utrymme på senare år. Även när Centerpartiet satt i regeringsställning och Eskil Erlandsson var landsbygdminister misslyckades man med att värna om landsbygden.

– Det pratades väldigt mycket. Eskil hade matlandet Sverige, men det är inte det som avgör om vi ska klara oss. Och jag har inte sett några pengar i min plånbok i alla fall, säger Stefan Gård.

Sveriges mjölkbönder vill bland annat se sänkt dieselskatt, att beteskraven avskaffas och att Sverige omgående använder EU-stöd motsvarande 600 miljoner till bönderna.

– Sätt ner foten och börja värna om landsbygden, säger Stefan Gård.

Lagt fokus på akuta åtgärder

Han får visst medhåll i kritiken mot förra Alliansregeringen från LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

– När det gäller landsbygden så har vi en politik som är väldigt styrd av EU:s förordningar och lagar. Där hade vi lite övrigt att önska från Alliansregeringen. Men man ska inte glömma att regeringen tog oss igenom en ekonomisk kris på ett bra sätt. Det är viktigt för våra näringar, säger Thomas Bertilsson, enhetschef för näringspolitik på LRF.

Kristina Yngwe (C), vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, säger att partiet lagt krut på att komma med akuta åtgärder för att lösa krisen.

– Till exempel förslaget om uppskjuten skatt. Många andra åtgärder tar tid och till syvende och sist handlar det om vad regeringen gör.

Vad vill du säga till de mjölkbönder som är oroliga för att ni inte kommer att föra deras talan?

– Det är tråkigt om de upplever det så. Vi lobbar så hårt vi kan för att vi ska ha svenskt lantbruk i framtiden. Jag och många i partiet brinner för svenskt lantbruk.

Följ ämnen i artikeln