Tåg kraschade in i station – över 100 skadade

Uppdaterad 2016-09-30 | Publicerad 2016-09-29

Ett tåg kraschade in i en station i Hoboken, New Jersey, på i torsdagsmorgonens rusningstrafik.

Tåget körde av okänd anledning förbi plattformen i hög hastighet – rakt in i stationen. En person har dött och 108 personer skadades.

Kraschen inträffade vid kvart i nio på morgonen lokal tid, mitt i rusningstrafiken. Enligt vittnen körde tåget rakt in i stationen vid Hoboken, New Jersey, i full fart.

Enligt de första uppgifterna hade tre personer dött, men det rättades senare. En person har dött och 108 personer skadades. Tre av dem är allvarligt skadade.

– Som tur är blev det bara ett dödsfall. Och vi hoppas att det förblir så, säger Andrew Cuomo, guvernör i delstaten New York, på en presskonferens på torsdagskvällen.

Allt pekar på att det hela var en olycka, uppger New Jerseys guvernör Chris Christie.

Den person som dött uppges vara en kvinna i 30-årsåldern som stod på plattformen där tåget brakade in.

Det fyra vagnar långa tåget ska ha kört genom hindrena i slutet av spåret, genom en vägg, in i avgångshallen och in i en bärande pelare. Bilder visar hur taket rasat in runt tåget.

– Jag tänkte för mig själv, ”Herregud, han saktar inte ner och det är här vi vanligtvis stannar”, säger passageraren Linda Albelli till Reuters.

– ”Vi åker för fort”. Och där och då blev det en stor krasch.

Räddningstjänsten fick arbeta i timmar med att få loss personer som satt fast inne i tåget.

Kvinna fast under betong

Bhagyesh Shah satt på tåget och berättar för WNBC att de två första vagnarna var fulla med folk. Själv stod han längre bak än han brukar.

– Plötsligt plöjer vi rakt genom plattformen. Det varade i några sekunder, men det kändes som en evighet.

Passagerare längre bak i tåget ska ha krossat rutorna för att ta sig ut.

– Jag såg en kvinna som satt fast under betong. Många människor blödde. En man grät, säger Shah.

Ett närliggande sjukhus uppger att de skickat många ambulanser till platsen.

CBS-reportern Steve Capus beskriver läget utanför stationsbyggnaden:

– Jag kan säga att det är mängder av människor här, många med blodiga kläder, huvudskador. Jag såg en person som såg ut att ha ett brutet ben. De bär också ut mer allvarligt skadade personer på bårer.

Det finns i nuläget inga uppgifter om att några svenskar var inblandade i kraschen.

– Vi står i kontakt med vårt generalkonsulat i New York, som jobbar med det. Vi har ingen information i nuläget, säger UD:s presstalesperson Joakim Tegel.

Utreds som en olycka

Tågföraren ska enligt CNN ha burits ut ur tåget och då varit okontaktbar. Nu vårdas han på sjukhus och hans tillstånd uppges vara stabilt.

Bilder visar också ett stort antal brandmän som anlänt till platsen. Polisens preliminära uppgift är att det hela var en olycka – men de framhåller för WNBC att de är i ett tidigt utredningsskede.

Räddningstjänst säger de i detta skede utreder kraschen som en urspårning.

Den amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet säger vid en presskonferens att de ska undersöka eventuella kopplingar till en annan tågolycka i Hoboken för dem år sedan. Då skadades 33 personer efter att ett tåg kört förbi plattformen och in i en vägg.

Stationen i Hoboken är en av de större knutpunkterna för pendeltrafiken mellan New Jersey och New York, på andra sidan Hudson-floden.

Följ ämnen i artikeln