Anders, 46, lurades på falsk trafiksajt – nu stäms företagaren

Publicerad 2018-04-26

Tusentals svenskar har lurats in på trafiksajten när de googlat ”ställa av bilen” eller ”ägarbyte”.

Nu stäms företagaren för att inte ha informerat om att tjänsterna han säljer för dyra pengar finns gratis hos myndigheter.

– Mig lyckades han lura fullständigt, säger Anders Brandt från Malmö.

Den som söker på ”ställa av fordon”, ”registreringsbevis” eller liknande fordonsrelaterad tjänst på Google får upp sajten trafikenheten.se som första förslag.

Anders Brandt, 46.

Väl inne på sajten dyker ett formulär upp – och för en kostad av 495 kronor erbjuds tjänster som egentligen är gratis hos myndigheterna. Men detta nämns inte med ett ord.

Anders Brandt, 46, från Malmö, är en av alla som lurats och trott att han var inne på Transportstyrelsens hemsida.

– Jag är så besviken på mig själv för jag brukar inte vara godtrogen. Men i det här fallet lyckades han lura mig fullständigt, ”trafikenheten” låter verkligen som att det låg under Transportstyrelsen, säger han.

”Gick stenhårt på niten”

Dottern behövde körkortstillstånd för att börja övningsköra och Anders Brandt och sambon en handledarkurs. När han i mars googlade hamnade sajten högst upp.

– Jag reagerade inte, jag gick stenhårt på niten. Det kostade 500 kronor styck, men jag är så van att allt kostar pengar så det var bara upp med kortet, säger han.

Men Anders Brandt förstod snart att något inte stämde och hävdade ångerrätten.

– Jag mejlade direkt och sa att jag ville ha tillbaka pengarna. Jag har inte fått något svar, säger Anders Brandt, som nu vill varna andra.

– Den här sajten är enbart gjord för att lura folk.

Handlingarna han betalade nästan 1 500 kronor för dök inte ens upp. Företagaren bakom sajten är en man i 40-årsåldern.

190 polisanmälningar

Konsumentverket har fått in 69 anmälningar och 190 personer har polisanmält företagaren. Nu stäms han av Konsumentombudsmannen, som vill att domstolen stoppar sajten omedelbart. Stämningen har lämnats in till Patent- och marknadsdomstolen.

– Det är tusentals personer som har lurats in på den här webbplatsen när de googlat till exempel ”körkortstillstånd” eller ”ställa av bilen”, säger Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen (KO).

Företagaren har använt så kallade Google AdWords för att få sajten att hamna högst upp vid sökningar på vissa specifika ord.

Det är inte olagligt att ta betalt för en tjänst som är gratis, men det ska framgå att konsumenten handlar från ett företag och inte en myndighet.

– Som konsument ska man kunna ta ställning till att betala via en förmedlingstjänst eller få det gratis via myndigheten själv. Att det här inte har framgått gör det olagligt, säger Carolina Andersson.

– Kunder har också fått höra att man inte kan ångra sina tjänster, det har inte heller funnits bekräftelse på beställningen och det har saknats kontaktuppgifter.

Företagarens sajt dyker upp först i Google.

KO: Stort mörkertal

Efter att ha tagit del av sajtens trafik tror KO att fler är drabbade.

– Vi tror att mörkertalet är mycket stort, säger Carolina Andersson.

– Särskilt tror vi att det är människor som inte är vana att vara inne på myndigheters sidor eller personer som inte är helt insatta i svenska språket, de anmäler inte ens eftersom de inte vet var de ska anmäla.

Företagaren har hävdat att ångerrätten inte gäller eftersom han agerat som konsult för konsumenterna. Under en flik på hemsidan, dock inte på formuläret användaren kom direkt till från Google, står det att sajten inte samarbetar med Transportstyrelsen eller Trafikverket varpå han menar att det inte finns någon risk att förväxla sidorna.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt företagaren via mejl och telefon, men han har inte har återkommit.

Efter att Aftonbladet skickat frågor via mejl har han dock gjort vissa ändringar på sajten.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att sajten inte längre hamnade överst i träfflistan vid sökningar på Google. Detta var fel däremot dyker den inte längre upp vid sökningen på ”ställa av fordon”.