Späckhuggaren Lolita, 56, släpps ut i det fria

Publicerad 2023-04-01

Lolita fångades i nordvästra USA för 53 år sen.

Späckhuggaren Lolita, 56, fångades på 1970-talet.

I över 50 år har hon levt i fångenskap.

Nu ska hon bli fri från Miami Seaquarium och släppas ut i havet.

I nästan hela sitt liv har hon levt i fångeskap.

Men nu – efter djurrättsaktivisterna flera år långa kamp – kommer späckhuggaren Lolita snart att få simma fritt i det stora blå.

– Jag är så exalterad över Lolitas resa. Hon är en tuff varelse. Det är fantastiskt, säger filantropen Jim Irsay, som hjälpt till att finansiera Lolitas hemresa, till BBC.

Experten: Inget Free Willy-ögonblick

På en presskonferens i torsdags meddelade amerikanska Miami Seaquarium att de arbetar för att verkställa Lolitas frigivning inom två år.

Men enligt experter kan förflyttningen från fångeskap till det fria vara en svår omställning för en späckhuggare.

– Jag är rädd att när folk ser att hon förs hem, att de kommer att föreställa sig att det bara kommer att bli ett slags ”Free Willy”-ögonblick där hon simmar över och får kontakt med sin familj. Men det kommer inte hända, säger Jason Colby, miljöhistoriker och professor till BBC.

Lolita såldes till Miami Seaquarium strax efter att hon fångades.

Istället hoppas han att Lolita flyttas över till en inhägnad i havet under en tid innan hon släpps ut i det fria.

Han uppger att hon där skulle kunna få ”känna sig som hemma” och bo tillsammans med sina två delfinkompisar som hon delat bassäng med på Miami Seaquarium.

Måste lära sig att jaga

Lolitas flytt beräknas bli dyr. Notan tros landa på omkring 15 till 20 miljoner dollar enligt finansiären och filantropen Jim Irsay.

Han uppger att två tränare kommer att arbeta med Lolita om och när hon flyttas till inhägnaden i havet. Målet är att lära henne hur man lever som en fri späckhuggare.

Djurrättsaktivister har länge krävt att Lolita ska släppas fri, som på den här arkivbilden från 2015.

– Vi måste lära henne att jaga fisk igen. Lolita vet inte hur man det längre eftersom att hon varit i fångeskap för länge, säger Jim Irsay till CBS News.

Drabbats av svikande hälsa

Nu är Lolita, som egentligen heter Tokitae, pensionerad.

Och trots sin unga ålder – i relation till att späckhuggare kan leva till att de blir omkring 100 år – så har hon behövt vårdas av veterinärer frekvent.

På presskonferensen, där även den lokala borgmästaren Daniella Levine Cava medverkade, meddelade hon att flytten till det stora blå kommer att hanteras utefter Lolitas sviktande hälsa.

"Till alla er som bryr sig, vi vill tacka er för er omsorg och omtanke om Toki. Det viktigaste är Tokis långsiktiga välbefinnande, och tillsammans, guidade av experterna, kommer vi att fortsätta att göra det som är bäst för henne, sa borgmästaren för Miami-Dade County enligt CBS News.

Följ ämnen i artikeln