Kommunens vattenbolag: "Vi har gjort allt"

Anna Karolina Eriksson/TT

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2023-12-05

Ronnebys vattenbolag släppte ut PFAS–kontaminerat dricksvatten i kranarna, men anser ändå att man gjort allt rätt. Bolaget saknade egen expertis och följde Livsmedelsverkets rekommendationer. I första hand hoppas man nu på en överenskommelse med de drabbade Kallingeborna.

– Jag hade föredragit att ha en överenskommelse som bägge parter kan bli överens om, det är dit vi måste sträva, säger Ronny Johannesson, styrelseordförande för Ronneby miljö och teknik, under en presskonferens efter Högsta domstolens avgörande i det så kallade PFAS-målet.

Men han understryker att domen nu måste analyseras och det överlåter han åt försäkringsbolagets experter. Därför kan varken han eller Ronnebys kommunstyrelseordförande Roger Fredriksson (M) säga vad som ska hända härnäst.

Hänvisar till Livsmedelsverket

Att upptäcka PFAS–föroreningen tidigare än man gjorde hade inte varit möjligt, fortsätter han.

– Vi har vid varje tillfälle följt Livsmedelsverkets rekommendationer och anvisningar för dricksvatten. Det är inte så att miljöteknik med vett och vilja har levererat vatten som inte varit tjänligt.

De Kallingebor som gemensamt via PFAS–föreningen stämt vattenbolaget har uttryckt besvikelse över att inte ha erbjudits exempelvis läkarundersökningar och att all dialog med kommunen och vattenbolaget har varit stängd.

Så måste det vara under en rättslig process, menar Ronny Johannesson. Bolaget måste hålla sig till de råd som experter på försäkringsbolaget ger, annars gäller inte ansvarsförsäkringen som ska täcka kostnaderna.

– Det är skälet till att man inte har kunnat ha dialogen på annat sätt än genom juridiken, säger han.

”Frågan inte så enkel”

– Naturligtvis, på ett känslomässigt plan och av omtanke om de berörda, hade man ju velat sätta sig ner och lösa alla problem, men tyvärr är inte frågan så enkel, säger Roger Fredriksson.

De understryker också att det nu återstår många frågor att utreda och att det kommer att ta tid.

Försvarsmakten, vars brandskum förorenat dricksvattnet i Kallinge under övningar, kan i dag inte svara på hur man ställer sig till att ersätta vattenbolaget som nu blir skadeståndsskyldigt. Nu ska domen analyseras, skriver pressekreterare Guna Graufelds i ett mejlsvar.

Branschorganisationen Svenskt vatten hoppas att kommunen ska föra så kallad regressprocess mot Försvarsmakten. Men vd Pär Dalhiem understryker att det är upp till Ronneby kommun att fatta beslut.

”Förorenaren betalar”

— Utifrån branschens horisont och utifrån hur miljölagstiftningen är utformad så bör principen om att förorenaren betalar gälla.

Att sprida PFAS är fortsatt tillåtet i Sverige, konstaterar han, och här ser han en uppgift för politiken:

— Det är alltså ett potent miljögift som fortfarande får användas i produkter. Här måste politiken bara sätta ner foten och införa ett totalförbud.

Han anser också att miljölagstiftningen borde ändras, så att den som förorenat eller den som har tjänat pengar på den förorenande produkten från början också är med och betalar.

Följ ämnen i artikeln